Від завтра почнуть відстороняти невакцинованих працівників соцслужб та низки інших підприємств

Дата: 08 Грудня 2021
A+ A- Підписатися

З 9 грудня розширюється перелік професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним щепленням проти коронавірусу. 

Відповідні зміни уряд вніс ще на початку листопада. 

Фото: КМДА

Відсторонятимуть від роботи без збереження заробітної плати нещеплених співробітників:

  • підприємств, установ та організацій, що належать до сфери управління центральних органів виконавчої влади;
  • підприємств, установ та організацій, що надають соціальні послуги, наприклад центрів зайнятості та геріатричних установ;
  • закладів соціального захисту для дітей та реабілітаційних центрів;
  • підприємств, установ та організацій, занесених до списку об’єктів державної власності, що мають стратегічне значення для економіки та безпеки держави, наприклад Укрпошти, Укрзалізниці, Нафтогазу, ДП “Антонов” тощо. 

Як наголосив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко, принаймні одне щеплення проти коронавірусу знімає підстави для відсторонення працівника. 

“Отримання принаймні першої дози не вважається ухиленням або відмовою від вакцинації. У такому разі він має бути допущений до роботи”, – запевнив він на брифінгу. 

Обов’язковій вакцинації не підлягатимуть лише ті працівники, які мають абсолютні протипоказання. Восени МОЗ затвердило форму довідки про протипоказання до введення щеплень.

 

“Постійні протипоказання можуть бути лише до щеплення конкретною вакциною від COVID-19, як-от важка алергічна реакція (анафілаксія) на першу дозу цієї вакцини або на один з її компонентів. У довідці про тимчасові протипоказання до вакцинації проти COVID-19 має бути обов’язково вказаний термін дії цих протипоказань”,пояснювали урядовці. 

Уряд не вважає обов’язкову вакцинацію працівників деяких сфер порушенням прав людини, адже така вимога вже міститься в чинному законодавстві, зокрема в статті 12 закону про захист від інфекційних хвороб. Не вважають порушенням прав людини обов’язкові щеплення й у ЄСПЛ.

Нагадаємо, що невакцинованих працівників сфери освіти в Україні відстороняють від роботи з початку листопада. Нещодавно вчителька із Сумщини оскаржила таке відсторонення в суді. 

Соціологічні дослідження свідчать, що половина українців підтримує обов’язкову вакцинацію деяких працівників, однак більшість виступає проти обмежень для невакцинованих.

Наразі вже 13,9 мільйона українців отримали хоча б одну дозу вакцини, а щеплених двома дозами налічили понад 12 мільйонів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter