Половина українців підтримує обов’язкову вакцинацію деяких працівників, але більшість проти обмежень для невакцинованих

Дата: 17 Листопада 2021
A+ A- Підписатися

55% опитаних українців підтримують обов’язкову вакцинацію представників певних сфер, зокрема вчителів, медиків та державних службовців, а 35% виступають проти цього.

Такі результати опитування соціологічної групи “Рейтинг”. 

Обов’язкові щеплення схильні підтримувати старші опитані, мешканці столиці та центру

Опитування 2500 повнолітніх респондентів соціологи проводили 10–13 листопада. Виявилося, що серед заборон, які діють у червоних зонах епідеміологічної небезпеки, можливість відвідування громадських закладів лише з ковід-сертифікатом або тестом підтримують майже 40%, а 53% виступають проти.

Найбільше прихильників цього обмеження живе в Києві (52% виступають за, 38% проти, а 9% байдуже) та Центральному регіоні (41% за, 41% проти, а 8% байдуже). Менше прихильників заборони живуть на заході (38% за, 55% проти, а 7% байдуже), сході (35% за, 55% проти, а 8% байдуже) та півдні (34%за, 56% проти, а 9% байдуже).

Також непопулярною серед українців виявилася заборона користуватися громадським транспортом без сертифіката або довідки: підтримують її майже 30%, а не підтримують 65%. 

Обов’язкову вакцинацію представників певних сфер, а також перебування в громадських місцях лише із сертифікатом або тестом схильні підтримувати старші опитані, мешканці столиці та центру, а також ті, хто мають щеплення або лояльні до вакцинації.

Майже три чверті опитаних (71%) вважають запровадження обмежень щодо невакцинованих порушенням прав, а 26% дотримуються протилежної думки. Останніх, за словами дослідників, найбільше в Києві, серед найстарших опитаних та тих, хто вже вакцинувався. 

Водночас майже половина (49%) не підтримує політиків, які не вакцинувалися проти ковіду, 35% байдуже щодо цього, а підтримують таких діячів усього 14%. 

Щодо винних у зростанні захворюваності на коронавірус, то 40% респондентів вважають, що ніхто не винен у цьому, а кожен п’ятий (21%) звинувачує в погіршенні ситуації тих, хто відмовився вакцинуватися.

Серед посадовців та органів влади лідером у списку винних стало Міністерство охорони здоров’я (15% вважають винним це відомство), ще 7–8% винуватять президента та уряд, а 2% – місцеву владу.

“У самовільні причини зростання захворюваності частіше вірять ті, хто не хоче вакцинуватися. Натомість вакциновані та ті, хто мають намір це зробити, частіше звинувачують у зростанні епідемії тих, хто не має наміру щепитися від коронавірусу”, – розповіли дослідники. 

Загалом 46% опитаних зазначили, що вже зробили перше або ж друге щеплення, а за останній місяць кількість тих, хто вакцинувався, зросла на 10%. Соціологи зазначають, що опитування відбувалося лише серед дорослого населення країни, але офіційну статистику кількості вакцинованих виводять серед усього населення. 

Нагадаємо, що МОЗ не вважає обов’язкову вакцинацію працівників деяких сфер порушенням прав людини, адже така вимога вже міститься в чинному законодавстві, зокрема в статті 12 закону про захист від інфекційних хвороб. Не вважають порушенням прав людини обов’язкові щеплення й у ЄСПЛ.

Загалом уже 12,4 мільйона українців отримали хоча б одну дозу вакцини, а щеплених двома дозами налічили 9 мільйонів. Нещодавно щепити проти ковіду дозволили дітей від 12 років. Для введення препарату батьки або самі діти 16–17 років мають звернутися до педіатра або сімейного лікаря. Той видасть скерування, з яким і треба піти до обраного пункту щеплення. 

Фотографія обкладинки: AFP

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter