Суд скасував наказ про відсторонення невакцинованої вчительки із Сумщини

Дата: 07 Грудня 2021
A+ A- Підписатися

Роменський міськрайонний суд на Сумщині скасував наказ про відсторонення від роботи нещепленої вчительки.

Про це повідомляє Суспільне. 

Роменська ЗОШ №2. Фото: photogoroda.com

Вчительку англійської мови з Роменської ЗОШ №2 Ганну Поліщук відсторонили від роботи та передали її групи іншому педагогу, бо вона не принесла довідки про щеплення. Зробили це попри те, що викладання в цей час було дистанційним.

Разом з Поліщук адміністрація школи тимчасово усунула ще одного педагога, бібліотекарку, лаборанта та прибиральницю, однак вони до суду не подавали. Загалом же станом на 6 грудня на Сумщині від роботи відсторонили 255 нещеплених освітян.

У своїй позовній заяві Поліщук зазначила, що вакцинація в Україні є добровільною, оскільки уряд не оголошував надзвичайного стану через поширення коронавірусу. Вчителька посилалася також на Конвенцію з прав людини, заборону дискримінації за будь-якими ознаками та на статтю 25 Кодексу законів про працю. Вона забороняє вимагати під час укладання трудового договору деякі відомості та документи.

Своєю чергою директорка школи Олена Юракова переконувала, що в разі невідсторонення невакцинованого працівника їй загрожував штраф до 170 тисяч гривень. Також посадовиця апелювала до рішення комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, статті 117 Конституції і Кабінет Міністрів України в межах своєї компетенції видає постанови й розпорядження, які є обов'язковими до виконання. Акти Кабінету Міністрів України підписує прем'єр-міністр України. Нормативно-правові акти Кабінету Міністрів України, міністерств та інших центральних органів виконавчої влади підлягають реєстрації в порядку, встановленому законом. та наказу МОН з переліком професій, що підлягають обов’язковій вакцинації. 

Ганна Поліщук

Позов Поліщук суд задовольнив частково та скасував наказ про відсторонення, однак не присудив відшкодування грошей, які вчителька втратила за час, протягом якого не працювала. Повний текст ухвали сторони зможуть отримати 9 грудня та оскаржити його протягом 30 днів. Однак, чи скористаються цим правом сторони, вони ще не знають.

“Тут усе двояке, тому що нам учителі потрібні, нам хочеться повернути їх до школи, до роботи, але чи відповідає це законодавству, як я буду чинити, я не знаю”, – мовить директорка школи Олена Юракова.

Нагадаємо, що МОЗ не вважає обов’язкову вакцинацію працівників деяких сфер порушенням прав людини, адже така вимога вже міститься в чинному законодавстві, зокрема в статті 12 закону про захист від інфекційних хвороб. Не вважають порушенням прав людини обов’язкові щеплення й у ЄСПЛ.

Соціологічні дослідження свідчать, що половина українців підтримує обов’язкову вакцинацію деяких працівників, водночас більшість виступає проти обмежень для невакцинованих.

Фотографія обкладинки: Reuters / Stephane Mahe
 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter