Від сьогодні вивезені до Росії українці можуть віддалено оформити посвідчення на повернення до України

Дата: 14 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

14 листопада набирає чинності урядова постанова, що дозволяє українцям, які опинилися за межами батьківщини без документів, оформити необхідне посвідчення для повернення віддалено. 

Про це повідомляє. ZMINA. 

Фото: rivne.media

Посвідчення особи на повернення до України – це 8-сторінковий буклет, який дасть змогу українцям у Росії виїхати через треті країни, зокрема Естонію, Латвію, Литву чи Грузію. 

Раніше його могли видавати лише дипломатичні представництва та консульські установи, яких в Україні на території Росії після початку повномасштабного вторгнення не лишилось.

Тепер органи ДМС оформлюватимуть посвідчення в Україні й передаватимуть його особі, яка цього потребує. Звернутися щодо підготовки посвідчення можуть:

  • один з батьків або інший законний представник особи віком до 18 років;
  • подружжя;
  • повнолітні діти;
  • рідні брати / сестри;

Посвідчення можуть оформити й на підставі офіційного звернення Мінреінтеграції. Документ готуватимуть безоплатно протягом п’яти днів, а діятиме він до трьох місяців. 

Правозахисники поки не знають, чи буде запроваджений експеримент вдалим, однак, наприклад, директорка з адвокації Центру прав людини ZMINA Альона Луньова каже, що гнучкість, із якою українська влада реагує на різноманітні виклики збройної агресії, дуже надихає.

“Навіть попри те, що від ідеї експерименту з оформленням посвідчення на повернення особи до України для депортованих осіб до ухвалення постанови минуло кілька місяців, це для бюрократичної системи є доволі оперативним”, – зазначає вона. 

Нагадаємо, що достеменно не відомо, скількох українців депортували до Росії, однак, за даними російських посадовців, йдеться про щонайменше 3 мільйони осіб. 

Президент Володимир Зеленський казав, що Росія депортувала з тимчасово окупованих територій понад 1 мільйон 600 тисяч громадян України. У багатьох з цих людей відібрали документи, а деякі пройшли через фільтраційні табори, де з них знущалися й залякували.

Нещодавно правозахисники з Amnesty International випустили доповідь про те, як росіяни депортували та піддавали фільтрації українців. До прикладу, окупанти не давали цивільним утекти в бік підконтрольних українському уряду територій, іноді буквально відмовляючись випустити людей у потрібному їм напрямку або фізично супроводжували до автобусів, які потім відвозили тих до бойовиків на окуповану Донеччину. 

Як відомо, Центр прав людини ZMINA разом з українськими та міжнародними партнерами документує випадки примусових депортацій на територію Російської Федерації та Білорусі, скоєних під час російської збройної агресії проти України.

Якщо ви стали потерпілим або свідком примусової депортації на територію Російської Федерації або Білорусі, залиште інформацію про себе в онлайн-формі або ж напишіть на електронну адресу iy@humanrights.org.ua. Наш представник зв’яжеться з вами.

За згодою заявника отримана інформація буде використана для звернень до національних та міжнародних слідчих органів, зокрема до Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідувань подій в Україні, Міжнародного кримінального суду тощо для розслідування скоєних воєнних злочинів в Україні.

Фотографія обкладинки: Pierre Crom / Getty Images

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter