Російські військові не дали родині з Маріуполя доїхати до евакуаційного автобуса та викрали батька-моряка

Дата: 10 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

Після того як Росія окупувала Маріуполь, у багатьох випадках російські чи контрольовані РФ сили не давали цивільним утекти в бік підконтрольних українському уряду територій, іноді буквально відмовляючись випустити людей у потрібному їм напрямку або фізично супроводжували до автобусів, які потім відвозили тих до бойовиків на окуповану Донеччину. 

Одну з таких історій задокументували правозахисники Amnesty International.

Про це йдеться у їхньому новому звіті. 

Фото: AFP

Автори доповіді зазначають, що десятки тисяч маріупольців, починаючи з середини березня, змогли втекти до контрольованого українським урядом Запоріжжя. Однак на те, могли вони поїхати чи ні, часто впливало те, у якому районі жили люди, коли саме вирішили їхати та чи мали автівку.

Правозахисники поспілкувались з 33-річною Міленою, яка тижнями ховалася від російських обстрілів у будівлі на півночі Маріуполя. На початку квітня цю будівлю зайняли російські військові, які не дали їй з родиною виїхати до Мангуша.

Тоді це селище вже окупували російські солдати, але звідти тривали евакуації до підконтрольних українському уряду територій.

“Ми почали питати про евакуацію, чи можливо поїхати… Солдат перебив мене і сказав: “Якщо не поїдете в ДНР чи Російську Федерацію, залишитесь тут назавжди”, – пригадує жінка.

Росіяни полонили чоловіка Мілени, колишнього моряка ВМС України. Його затримали під час перетину російського кордону та досі не відпустили.

Автори доповіді говорять, що хоча російські військові та бойовики не блокували у всіх випадках евакуаційні маршрути до контрольованих Україною територій, на багатьох із них вони говорили цивільним, що ті не можуть поїхати туди, куди вони хотіли, або просто насильно вивозили людей.

У багатьох випадках російська влада не може навести вагомі аргументи на користь того, навіщо проводили “евакуації”, адже вони могли і повинні були дозволити багатьом людям евакуюватись чи хоча б самостійно виїхати до безпечних районів під контролем українського уряду.

Російські військові та контрольовані РФ сили, на думку правозахисників, вчиняли злочин проти людяності, депортуючи українців. 

Нагадаємо, що у березні під час евакуації пацієнтів інтернату для людей похилого віку та осіб з інвалідністю №2 з Маріуполя російські бойовики забрали майже сотню людей, коли ті зупинились на евакуаційному маршруті. Їх відвезли в окупований Донецьк, де тримають досі. 

Як відомо, коаліція “Україна. П’ята ранку”, до якої входить ZMINA, збирає та документує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення для національних та міжнародних механізмів правосуддя.

Такими злочинами вважають:

  • невибіркові обстріли цивільних об’єктів;
  • умисні вбивства та заподіяння тяжких страждань;
  • викрадення і незаконні арешти цивільних;
  • катування і нелюдське поводження;
  • зґвалтування;
  • мародерство;
  • примус українських громадян служити в збройних силах РФ;
  • використання населення як “живих щитів”;
  • депортація до Росії чи на окуповані нею території;
  • напади на військових, які припинили брати участь у воєнних діях;
  • віроломне використання форми чи знаків протилежної армії, емблеми Червоного Хреста;
  • використання забороненої зброї (наприклад, касетних боєприпасів);
  • використання отруйних речовин;
  • напади на релігійні й культурні установи тощо.

Надсилайте інформацію і докази про такі злочини у вашому населеному пункті на електронну адресу info@humanrights.org.ua. Перед цим ознайомтеся з детальною пам’яткою, як робити це правильно.

Фотографія обкладинки: Anadolu Agency

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter