Від правоохоронців вимагають провести аудит розслідування резонансних злочинів проти журналістів

Дата: 16 Вересня 2020
A+ A- Підписатися

Рада з питань свободи слова та захисту журналістів при президентові України надішле звернення до правоохоронних органів з вимогою провести аудит стану розслідування злочинів проти журналістів. 

Про це повідомили в Офісі президента.

Як зазначив голова Національної спілки журналістів Сергій Томіленко, йдеться насамперед про аудит розслідувань найрезонансніших справ, список яких рада підготує найближчим часом. Зі свого боку правоохоронні органи мають за місяць відзвітувати про результати аудиту.

“Ми рекомендуємо керівництву МВС і Національної поліції забезпечити ретельний аналіз фахівцями високого рівня цих відомств розслідувань у 10 резонансних ситуаціях нападів на журналістів. Ми рекомендуємо провести своєрідний аудит якості роботи слідчих у цих справах”, – наголосив Томіленко.

Члени ради акцентували увагу на тому, що суспільство та журналістська спільнота мало поінформовані про перебіг розслідувань, про те, яких справ і скільки передано до суду. Через це вони запропонували створити спеціальну платформу, де містилася б уся ця інформація.

Водночас речник МВС Артем Шевченко розповів, що протягом 2020 року поліцейські зареєстрували 148 кримінальних проваджень, пов’язаних з перешкоджанням законній професійній діяльності журналістів, а в 10 кримінальних провадженнях обвинувальні акти вже скерували до суду. Наразі, за словами Шевченка, поліція проводить досудове розслідування в 77 провадженнях, пов’язаних з журналістами, а в трьох з них правоохоронці встановили особу, що скоїла злочин. Водночас 61 провадження в зазначеній категорії поліція закрила. 

“Тобто процес іде, і слідчі органи не тупцюють на місці”, – констатував речник МВС.

Нагадаємо, що з початку поточного року експерти ІМІ зафіксували загалом 137 порушень свободи слова, 75 випадків перешкоджання, 14 випадків побиття та 13 випадків погроз. Одним з останніх гучних випадків став підпал автівки журналістів програми “Схеми”. Інцидент стався біля будинку водія знімальної групи. Журналісти пов’язують це зі своєю професійною діяльністю.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter