Від початку року в Україні скоїли 74 напади на журналістів

Дата: 08 Грудня 2020
A+ A- Підписатися

Від початку 2020 року в Україні зафіксували 74 інциденти, пов’язані з фізичною агресією та грубим перешкоджанням професійній діяльності журналістів. 

Про це повідомили в Національній спілці журналістів України. 

Як зазначають у спілці журналістів, 25 інцидентів трапилося лише за три місяці: сім у вересні, 12 у жовтні та шість у листопаді. За останні чотири роки це найбільша кількість інцидентів, які фіксували восени. У НСЖУ нагадали, що найменше нападали на журналістів минулого року (16 інцидентів протягом вересня-листопада), у 2017 році – 21 інцидент, у 2018-му – 23. 

Головною причиною зростання агресії наприкінці цього року стала напружена кампанія з місцевих виборів та конфліктна поведінка порушників запроваджених карантинних обмежень. Але, як наголошують у НСЖУ, напади на працівників медіа стали реаліями, а не винятками, і професія журналіста досі є небезпечною, адже нападники не отримують відчутного опору

“Жорстокі побиття, спалені автомобілі чи редакційні приміщення, зламана техніка, штовханина – українські журналісти ризикують здоров’ям та життям, намагаючись виконувати свої професійні обов’язки. Попри те що за інцидентами розпочинають оперативні розслідування, професія стане безпечнішою лише тоді, коли нападники отримуватимуть вагомі вироки. Жодного виправдання фізичній агресії до працівників медіа немає, якими б незручними вони не були”, – наголосив голова НСЖУ Сергій Томіленко.

Нагадаємо, що минулого року експерти налічили 243 випадки порушення свободи слова, а також уперше за останні три роки в країні сталося вбивство журналіста. Водночас, як свідчать дані Офісу генпрокурора, кількість справ, скерованих до суду за “журналістськими статтями”, не збільшується. 

Нещодавно до парламенту внесли законопроєкт, яким пропонують збільшити строк давності притягнення до кримінальної відповідальності за правопорушення, вчинені стосовно журналістів у зв’язку з їхньою професійною діяльністю.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter