Від листопада минулого року окупанти вбили щонайменше 45 військовополонених – Офіс генпрокурора

Дата: 28 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

За останні чотири місяці, українські прокурори відкрили вже 19 кримінальних проваджень щодо свідомих страт російськими окупантами 45 українських військовополонених.

Про це в ефірі “Суспільне.Спротив” повідомив очільник департаменту протидії злочинам, вчиненим в умовах збройного конфлікту, Офісу генпрокурора Юрій Бєлоусов.

Фото: АрміяInform

Так, наразі українським правоохоронцям відомо про вбивства 45 військовополонених, однак цих випадків може бути значно більше.

“Ми бачимо тенденцію до зростання таких випадків починаючи з листопада 2023 року. І вже цього року це просто масовість. Це переважно Запорізька, Донецька область”, – розповів Бєлоусов.

Він вважає, що це, зокрема, свідчить про “зміни в політиці РФ”, тобто страти українських військовополонених може ініціювати вище військове керівництво ЗС РФ – “такі випадки не можуть бути в такій кількості випадково”.

Ймовірно, вчиняючи насильство та страти, окупанти намагаються примусити українців здатися.

“Це намагання залякати українців для того, щоб вони не чинили спротив. І це лягає в загальну канву політики Російської Федерації щодо підкорення українського народу. Коли вони намагаються через насильство, страти, депортацію наших громадян примусити українців здатися. І такі випадки, які закидають у російські пабліки, – це виключно психологічний вплив”, – додав очільник департаменту.

Раніше ZMINA писала, що військові, які потрапляють у полон до росіян, не мають ніяких гарантій збереження їхнього життя. Зокрема, росіяни можуть розстрілювати тяжкопоранених, щоб не надавати їм медичної допомоги, а також убивати полонених, коли їх дуже багато і не всі можуть надати якусь цінну інформацію.

Нагадаємо, що 24 лютого в Бахмутському районі російські військові розстріляли щонайменше сімох військовослужбовців Сил оборони, які здавалися в полон.

До цього в Авдіївці на Донеччині російські військові, ймовірно, розстріляли шістьох поранених українських бійців, трьох з них упізнали рідні. Це були військовослужбовці 110 механізованої бригади, яких залишили під час прориву з опорного пункту “Зеніт” під Авдіївкою 14 лютого.

Крім того, у Збройних силах України заявили про розстріл росіянами двох українських військовополонених на Донеччині біля села Веселе Бахмутського району.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter