Від білоруської влади вимагають негайно звільнити двох адвокатів та членів Координаційної ради опозиції

Дата: 15 Вересня 2020
A+ A- Підписатися

Від білоруської влади вимагають негайно звільнити двох членів Координаційної ради опозиції та адвокатів Іллю Салея і Максима Знака, яких силовики затримали на початку вересня. 

Відповідну заяву, яку підписали пів сотні правозахисників, опублікували на сайті Civil Solidarity.

Знака та Салея затримали в Мінську 9 вересня в штабі ув’язненого опозиційного політика Віктора Бабарика. Обидва чоловіки були членами Координаційної ради білоруської опозиції, створеної для мирного передання влади в країні, але також працювали над захистом прав політв’язнів, зокрема Бабарика та членкині ради опозиції Марії Колеснікової, викраденої незадовго до їхнього затримання. 

Білоруські силовики стверджують, що затримані члени ради вчиняли дії для дестабілізації ситуації в Білорусі, однак їхні колеги та правозахисники заперечують це. 

“Юристи, як і інші громадяни, мають право на свободу вираження поглядів, переконань і зборів. Зокрема, вони мають право брати участь у громадських дискусіях з питань, що стосуються права, здійснення правосуддя і заохочення та захисту прав людини, і бути членами місцевих, національних або міжнародних організацій або створювати їх і брати участь у їхніх засіданнях, не наражаючись на обмеження своєї професійної діяльності внаслідок законних дій або членства в законній організації”, – нагадали білоруській владі підписанти звернення. 

Наразі правозахисники з білоруського Гельсінського комітету звернулися до Спеціального доповідача ООН з питань незалежності суддів і адвокатів із повідомленням про ситуацію навколо Знака і Салея. Вони закликали вжити негайних заходів у зв’язку з їхнім затриманням і надіслати уряду Білорусі термінове повідомлення про необхідність дотримання основних принципів, що стосуються ролі юристів.

Нагадаємо, що білоруські силовики звинуватили членів Координаційної ради опозиції в спробі захоплення державної влади. Окрім Знака, Салея та Колеснікової до ради входили, зокрема, лауреатка Нобелівської премії з літератури Світлана Алексієвич, представник страйкому Мінського тракторного заводу Сергій Дилевський та звільнений за підтримку протестувальників ексдиректор Купалівського театру Павло Латушко. 

Нещодавно колеги, друзі та родичі виступили із закликом звільнити з-під варти міжнародну медіаторку, авторитетну білоруську юристку з багаторічним досвідом Лілію Власову, яка також входить до Координаційної ради опозиції. Її затримали наприкінці серпня силовики з департаменту фінансового контролю, однак досі точної інформації про те, за що саме переслідують Власову, немає. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter