Білоруських опозиціонерів звинуватили в спробі захоплення державної влади

Дата: 20 Серпня 2020
A+ A- Підписатися

Прокуратура Білорусі порушила кримінальну справу через створення та діяльність Координаційної ради опозиції, куди ввійшли прихильники переможниці президентських виборів Світлани Тихановської. 

Про це повідомляє видання TUT.by.

Координаційна рада опозиції

Кримінальну справу порушили за статтею “Заклики до дій, спрямованих на заподіяння шкоди національній безпеці Республіки Білорусь”. 

“Створення подібних органів законодавством не передбачено, а їхня діяльність є неконституційною. Розуміючи незаконність своїх дій, низка громадян вийшла з ради й заявила про незгоду з її діяльністю. Створення та діяльність Координаційної ради спрямовані на захоплення державної влади, а також на заподіяння шкоди національній безпеці Республіки Білорусь”, – заявив журналістам генпрокурор Олександр Конюк.

Відомо, що максимальні санкції статті передбачають до п’яти років позбавлення волі.

Водночас члени Координаційної ради, серед яких лауреатка Нобелівської премії з літератури Світлана Алексієвич, представник страйкому Мінського тракторного заводу Сергій Дилевський та звільнений за підтримку протестувальників ексдиректор Купалівського театру Павло Латушко, вже заявили, що якщо пропозиції щодо мирного передання влади – злочин, то в їхній країні великі проблеми із законністю.

Нагадаємо, що вибори президента Білорусі пройшли 9 серпня. Офіційно їх виграв Олександр Лукашенко, однак опозиція стверджує, що результати білоруської ЦВК сфальсифіковано. Одразу після закінчення голосування сотні білорусів вийшли на вулицю та вимагали чесного підрахунку голосів, однак силовики почали жорстко розганяти їх.

Офіційно ЄС не визнає Лукашенка президентом Білорусі та погодив рішення про санкції щодо відповідальних за розгони мирних акцій протесту. Відомо, що за п’ять днів протесту в країні затримали близько 7 тис. осіб, зокрема іноземців. Згодом із СІЗО почали випускати затриманих, які розповідали про нелюдське поводження з боку силовиків, побиття, погрози зґвалтуванням тощо.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter