Від Білорусі вимагають звільнити журналіста Влада Гридзіна, якого запроторили на 13 днів до СІЗО за “непокору силовикам”

Дата: 09 Лютого 2022
A+ A- Підписатися

Білоруська влада повинна негайно звільнити колишнього фотокореспондента місцевої служби “Радіо Свобода” Влада Гридзіна, засудженого до 13 днів арешту за нібито непідкорення вимогам силовиків. 

З такою заявою виступили в Комітеті захисту журналістів. 

Влад Гридзін. Фото: Svaboda.org / Radio Free Europe / Radio Liberty

Гридзін працював фотокореспондентом до серпня минулого року, поки влада республіки не позбавила його та ще трьох журналістів акредитації.

Виходити на зв’язок з рідними журналіст перестав 4 лютого, і лише через два дні стало відомо, що весь цей час чоловіка тримали в сумнозвісному ізоляторі на Окрестіна. У його помешканні, як з’ясували друзі, провели обшук та, ймовірно, вилучили ноутбук і фотоапарат. 

Уже 7 лютого Фрунзенський районний суд у Мінську визнав Гридзіна винним за статтею про “непокору законному розпорядженню чи вимозі посадової особи під час виконання нею службових обов’язків” та відправив на 13 діб під арешт. 

“Абсурдні звинувачення проти журналіста Влада Гридзіна показують, наскільки білоруська влада боїться незалежних репортажів”, – вважає координаторка програм Комітету захисту журналістів у Європі та Центральній Азії Гульноза Саїд.

13-денне ув’язнення стане не першим для Гридзіна. Торік у вересні його затримали під час виконання журналістських обов’язків і відправили на 11 діб до СІЗО на Окрестіна.

Нагадаємо, що міжнародна організація “Репортери без кордонів” вважає Білорусь найнебезпечнішою країною для журналістів у Європі. Силовики регулярно проводять у країні масові обшуки в правозахисників та медійників.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter