Верховний суд Росії залишив за ґратами 65-річного політв’язня Зекір’ю Муратова

Дата: 12 Липня 2023
A+ A- Підписатися

У Москві “касаційний суд” залишив чинним вирок 65-річному політв’язню, колишньому вчителю музики Зекір’ї Муратову: чоловік страждає на підвищений тиск та серцеву недостатність, має інвалідність 3 групи, і його стан погіршується. 

Про це повідомила адвокатка Ліля Гемеджи, пише “Кримська солідарність”.

Джерело: Радіо Свобода

Під час розгляду касаційної скарги захисту Муратова на апеляційну ухвалу Апеляційного військового суду, а також на вирок Південного окружного військового суду адвокати надали докази того, що рішення були ухвалені з порушенням закону. Тож їх необхідно
скасувати та виправдати підзахисного, сказала правозахисниця.

Зокрема, рішення верховного суду РФ 2003 року про визнання “Хізб ут-Тахрір” терористичною організацією базується на законі, який втратив чинність. Із 2008 року діє новий закон – “Про протидію тероризму”.

“На підставі цього документа “Хізб ут-Тахрір” не була визнана терористичною організацією, стаття 205.5 є бланкетною нормою, і вона надсилає нас саме до цього закону. У зв’язку з чим рішення, яке має в основі рішення від 2003 року про визнання “Хізб ут-Тахрір” терористичною організацією, є незаконним і підлягає скасуванню”, – пояснила Гемеджи.

Однак суд не дослухався до аргументів захисту.

Адвокатка розповіла, що їй вдалося поговорити з Муратовим у день засідання. Він повідомив про те, що в нього, як і раніше, часто підвищується артеріальний тиск.

“Через його вік відбувається лише погіршення, але аж ніяк не покращення стану здоров’я”, – наголосила вона.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець відреагував на вирок Муратову, назвавши процес над ним “ганебним судилищем”. Він закликав світову спільноту посилити тиск на Росію, зокрема, санкційний, задля негайного звільнення всіх незаконно утримуваних в Росії громадян України.

Нагадаємо, що Зекір’ю Муратова російські силовики затримали 7 липня 2020 року. ФСБ звинувачує його в участі в осередку забороненої в Росії, але легальної в Україні релігійної організації “Хізб ут-Тахрір”. Згодом його засудили до 11 років позбавлення волі.

Чоловік страждає на підвищений тиск та серцеву недостатність. Муратов отримує медикаменти від тюремного лікаря та родичів, але стан його здоров’я не покращується.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що спеціальна доповідачка ООН Мері Лолор закликала Росію негайно звільнити правозахисницю Ірину Данилович. Стан здоров’я політув’язненої в СІЗО різко погіршився.

Новину написано в межах проєкту “Список Гафарова-Ширінга: порятунок кримських політв’язнів у біді”. Проєкт реалізується за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Чеської Республіки в межах Transition Promotion Program.

Погляди, викладені в цьому матеріалі, належать авторам і не відбивають офіційної позиції МЗС Чеської Республіки.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter