Верховна Рада підтримала законопроект для протидії булінгу

Дата: 03 Жовтня 2018
A+ A- Підписатися

У вівторок, 2 вересня, Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроект, спрямований на протидію цькуванню в навчальних закладах.

Про це повідомляє ВВС.

 

Проект закону пропонує доповнити Кодекс України про адміністративні правопорушення новою статтею, яка встановлює відповідальність за булінг, а також його приховування працівниками навчальних закладів. Потенційний розмір штрафу – до 200 неоподатковуваних мінімумів, тобто 3400 гривень.

Також ухвалений законопроект передбачає внесення змін до закону про освіту, де з’явиться визначення цькування – “моральне або фізичне насильство, агресія у будь-якій формі або будь-які інші дії, вчинені з метою викликати страх, тривогу, підпорядкувати особу своїм інтересам, що мають ознаки свідомого жорстокого ставлення”.

За протидію булінгу відповідатимуть керівники освітніх закладів. Вони повинні будуть затвердити і оприлюднити план заходів для боротьби з цим явищем і розглядати заяви від учнів та їхніх батьків про випадки булінгу.

Законопроект підтримали 228 парламентарів.

Нагадаємо, за даними нещодавнього дослідження ЮНІСЕФ, з проблемою булінгу в Україні протягом останніх трьох місяців стикалися 67% опитаних віком від 11 до 17 років. Майже чверть самі стали жертвами булінгу, при цьому майже половина з них нікому не розповідали про ці випадки. За даними ВООЗ, за поширеністю булінгу серед 11–15-річних дітей Україна входить до першої десятки європейських країн.

Раніше Міністерство юстиції України розпочало інформаційну кампанію #СтопБулінг, орієнтовану на дітей та їхніх батьків.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter