Верховна Рада підтримала воєнний стан у 10 областях

Дата: 26 Листопада 2018
A+ A- Підписатися

Народні депутати Верховної Ради проголосували за законопроект про затвердження указу президента “Про введення воєнного стану в Україні” (№ 9338). Таким чином, після негайного оприлюднення документа в ЗМІ в Україні діятиме воєнний стан уздовж областей, що межують із Росією та Молдовою, і вздовж узбережжя Чорного та Азовського морів, де “може бути завдано удару”.  

Про це повідомляє кореспондент Центру інформації про права людини

Відповідно до президентського указу, воєнний стан введуть з 9:00 28 листопада. Він діятиме 30 діб – до 27 грудня. 

Народні депутати заслухали інформацію голови РНБО Олександра Турчинова, міністра закордонних справ Павла Клімкіна, голови Генштабу Віктора Муженка та ставили їм свої запитання. 

У парламенті також виступили прем’єр-міністр Володимир Гройсман та президент Петро Порошенко

“Воєнний стан буде введений у Вінницькій, Луганській, Миколаївській, Одеській, Сумській, Харківській, Донецькій, Запорізькій, а також Чернігівській, Херсонській областях та внутрішніх водах Азово-Керченської акваторії”, – сказав Петро Порошенко, який вніс техніко-юридичні правки. Він пообіцяв, що воєнний стан буде застосований винятково в разі наземної російської агресії.   

У своїх виступах народні депутати обурювалися тим, що під час ключових подій збройного російсько-українського конфлікту не вводили особливий правовий режим. Вони висловлювали думки, що президент вдається до такого кроку, аби затягти вибори. Однак президентські вибори відбудуться в Україні 31 березня 2019 року. За відповідну постанову проголосували 298 депутатів. 

Введення воєнного стану підтримали депутати фракцій “Блок Петра Порошенка”, “Самопоміч”, “Радикальна партія Олега Ляшка” та “Батьківщина”. Опозиційний блок не підтримав впровадження воєнного стану. 

“Це спроба президента узурпувати владу та зірвати вибори”, – зазначив один з лідерів Опозиційного блоку Олександр Вілкул у парламенті і закликав до прямих переговорів з Росією.

Лідерка фракції “Батьківщина” Юлія Тимошенко заявила, що її партія підтримує воєнний стан, і виступила проти третього пункту указу президента. Він, за її словами, скасовує всі базові права та свободи людини, що закріплені в Конституції України.

Нагадаємо, увечері 25 листопада, коли українські судна проходили через Керченську протоку в Азовському морі, російські кораблі та катери почали переслідування, вимагаючи зупинитися і погрожуючи застосувати зброю.

Згодом російські військові захопили три українські кораблі, поранивши шістьох військовослужбовців. Як повідомив на засіданні РНБО голова Генштабу Віктор Муженко, усього на трьох захоплених суднах було 23 українські моряки, двоє з них тяжко поранені. Також Муженко зазначив, що зв’язок з військовими зник після захоплення кораблів.

Українських полонених, яких Кремль визнає пораненими (а це троє з шести, які є пораненими за версією України), за інформацією української влади, доставили до Москви. Водночас, за інформацією Федеральної агенції новин, троє українських військових перебувають у відділенні травматології Керченської лікарні №1. 

26 листопада Верховна Рада має зібратися на позачергове засідання. На ньому нардепи розглянуть питання впровадження в Україні воєнного стану через агресію Російської Федерації проти українських військових в Азовському морі 25 листопада.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter