Верховний Суд висловився щодо справи ОАСК: “Судовій владі завдано значної шкоди”

Дата: 18 Вересня 2020
A+ A- Підписатися

Пленум Верховного Суду ухвалив заяву щодо записів, зроблених, ймовірно, у кабінеті голови ОАСК Павла Вовка.

Про це повідомляє пресслужба суду. 

За словами суддів, судовій владі завдано значної шкоди від змісту зазначених записів, а це, своєю чергою, становить ризик серйозного порушення цінностей, на яких будується незалежний і справедливий суд, та зводить нанівець щоденні зусилля тисяч суддів з підвищення довіри громадян до суду.

“Незалежний суд є основою вільної, демократичної та правової держави. І для судді немає і не може бути ніякої іншої мети, окрім верховенства права та захисту прав людини. Саме цими цінностями керується Верховний Суд у своїй діяльності”, – зазначили вони в заяві. 

Пленум ВС нагадав, що компетентність, етичність, доброчесність, нульова толерантність до корупції, недопущення зовнішнього або внутрішнього втручання, відмова від особистих зв’язків, непрозорих процедур та телефонного права – це стовпи, на яких будується справедливий суд.

“Авторитет судової влади залежить від дій кожного судді”, – наголосили автори заяви. 

Нагадаємо, що голову Окружного адміністративного суду Києва Павла Вовка та його колег звинуватили у створенні злочинної організації для захоплення державної влади ще в липні. За версією правоохоронців, вони нібито хотіли встановити контроль над Вищою кваліфікаційною комісією суддів, Вищою радою правосуддя та створювати штучні перешкоди в їхній роботі. Як доказ правоохоронці виклали 45-хвилинне відео із записами розмов, ймовірно, Вовка та його колег. Суддя назвав записи фальсифікацією та розповів, що вважає звинувачення справою рук іноземних агентів. 

Вища рада правосуддя, владу над якою, ймовірно, намагався захопити Вовк, відмовилася відстороняти всіх фігурантів справи від посад попри докази, які виклали правоохоронці. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter