Вища рада правосуддя залишила на посаді заступника голови ОАСК Аблова

Дата: 02 Вересня 2020
A+ A- Підписатися

Вища рада правосуддя відмовила Офісу генерального прокурора у відстороненні заступника голови ОАСК Євгена Аблова. 

Про це йдеться в рішенні, опублікованому на сайті ВРП.

Члени ради, які незадовго до цього відмовилися відстороняти від посади голову ОАСК суддю Вовка, дійшли висновку, що докази, якими обґрунтовано підозру, висунуту Аблову, здобуті в спосіб, що не відповідає вимогам Кримінального процесуального кодексу України, а саме без дозволу суду на використання результатів розшукових дій, отриманих під час розслідування іншого кримінального провадження.

“На думку ВРП, не обґрунтована наявність ризиків, на які посилається Генеральний прокурор у своєму клопотанні, що можуть виникнути в разі продовження здійснення правосуддя суддею Євгенієм Абловим. Зокрема, серед матеріалів, доданих до клопотання, відсутні розписки про отримання суддею матеріалів понад 50 адміністративних справ, які він начебто може знищити чи спотворити”, – йдеться в рішенні. 

Окрім цього, ВРП, дослідивши докази Офісу генпрокурора, не вважає, що Аблов має можливість впливати на свідків та підозрюваних, яких допитуватимуть під час розслідування, і перешкоджати роботі правоохоронців.

Під час засідання ВРП, на яке не пустили активістів та журналістів, члени ради також відмовилися відстороняти від посади суддю Кучера та повернули до Офісу генпрокурора клопотання щодо суддів ПогрібніченкаОгурцова та Келеберди.

Нагадаємо, що заступник голови ОАСК Євген Аблов відомий тим, що 9 грудня 2013-го прийняв позов від громадянина, якому барикади на Майдані “перешкоджали вільно пересуватися”. Той просив зобов’язати спецпідрозділ “Беркут” припинити правопорушення щодо блокування доріг. Менш ніж за дві години Аблов видав позивачеві ухвалу, якою заборонив “будь-яким особам вчиняти дії щодо блокування будь-яким способом” усіх вулиць, де відбувались акції протесту. Згодом спецпідрозділ “Беркут” та внутрішні війська зробили невдалу спробу штурму Майдану.  

Відомо, що НАБУ і САП звинуватили голову Окружного адміністративного суду Києва Павла Вовка та його колег у створенні злочинної організації для захоплення державної влади. Вони нібито хотіли встановити контроль над Вищою кваліфікаційною комісією суддів, Вищою радою правосуддя та створювати штучні перешкоди в їхній роботі. Як доказ правоохоронці виклали 45-хвилинне відео із записами розмов, ймовірно, Вовка та його колег. Суддя назвав записи фальсифікацією та розповів, що вважає звинувачення справою рук іноземних агентів. 

Окружний адміністративний суд міста Києва вирішує спори з державою. Активісти вже не перший рік наголошують на тому, що корумпований суд фактично може керувати країною.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter