Верховний Суд України скасував виправдувальний вирок беркутівцю Хандрикіну

Дата: 26 Січня 2023
A+ A- Підписатися

Верховний Суд України скасував ухвалу Київського апеляційного суду у справі щодо побиття та катування Михайла Нискогуза та Владислава Цілицького, яка підтверджувала виправдальний вирок Андрію Хандрикіну. 

Про це повідомив адвокат Павло Дикань

Андрій Хандрикін

Як стверджувало обвинувачення, Хандрикін, який після суду зміг поновитись у поліції, разом з колегами в січні 2014-го на колонаді стадіону “Динамо” спочатку затримав, а згодом провів через колону беркутівців двох активістів – Михайла Низькогуза та Владислава Цілицького.

Неповнолітнього Низькогуза силовики роздягли за температури повітря –12 °C і поранили ножем у стегно.

“Взяли руками за губи, за ніс і тягли, як худобу тягнуть за кільця. Тому в мене і губа розірвана була всередині і кров текла так, що не зупинялась. Якось недобре, коли це згадую”,пригадував події того дня потерпілий Цілицький у 2015-му.

Владислав Цілицький у лікарні після побиття. Фото: “Радіо Свобода”

Загалом у справі за цим епізодом проходили троє – Андрій ХандрикінВладислав Мастега та Артем Войлоко, але останні втекли до Росії. У серпні 2019-го Дніпровський райсуд Києва виправдав Хандрикіна.

Влітку 2021-го, коли Київський апеляційний суд залишив чинним виправдувальний вирок, Хандрикін казав: “Ножем я потерпілих не тикав, газом я їх не поливав”.

У задоволенні апеляційних скарг як потерпілих, так і прокуратури тоді відмовили судді Тетяна ТютюнОксана Павленко та Степан Гладій

“Справа повертається на новий розгляд до апеляції. Робота продовжується. Це дуже важливе рішення, яке дає надію на справедливе покарання”, – коментує Дикань нове рішення Верховного Суду України. 

Нагадаємо, що нещодавно суд у Києві виправдав суддю Світлану Кушнір, яка відправила за часів Революції гідності під варту двох чоловіків нібито “за перевезення шин”. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter