Верховний Суд Росії залишив в силі вирок у справі гендиректора телеканалу ATR Іслямова

Дата: 24 Грудня 2021
A+ A- Підписатися

Верховний Суд Росії 23 грудня залишив у силі заочний вирок власнику кримськотатарського телеканалу ATR Ленуру Іслямову, якого раніше засудили на 18 років у справі про причетність до енергетичної блокади Криму. Захист має намір звернутися до ЄСПЛ.

Про це повідомляє громадське об’єднання “Кримська солідарність”

Ленур Іслямов

10 грудня 2020 року незаконний “Верховний Суд Республіки Крим” засудив Іслямова до 19 років позбавлення волі з відбуванням покарання у колонії суворого режиму. Пізніше, у квітні цього року, Третій апеляційний суд загальної юрисдикції у Сочі змінив вирок – розмір покарання було знижено до 18 років позбавлення волі.

Захист оскаржив вирок, проте судова колегія у кримінальних справах Верховного Суду РФ ухвалила рішення залишити вирок та апеляційну ухвалу без зміни, повідомив адвокат Іслямова Микола Полозов.

“Оскільки з 2020 року обов’язковою умовою для звернення до ЄСПЛ стало проходження касаційної інстанції, захист звернувся з касаційною скаргою до Верховного Суду РФ. Таким чином, жодних процесуальних перешкод для звернення до ЄСПЛ у цій справі більше немає. Після отримання судового рішення касаційної інстанції відповідну скаргу буде направлено до ЄСПЛ”, – прокоментував підсумок засідання Микола Полозов.

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова засудила рішення останньої інстанції в Росії. 

“Не визнаю рішення Верховного Суду Росії, адже всі обвинувачення стосовно громадянина України є надуманими та мають політичне підґрунтя, а кримінальна справа, яка була порушена за вісьмома статтями, – сфабрикована”, – написала вона на своїй сторінці у фейсбуку.

Нагадаємо, 12 травня 2020 року так званий “Верховний Суд Криму” почав розглядати кримінальну справу проти Ленура Іслямова. Відповідно до оголошених у суді відомостей, він звинувачується в організації “незаконного збройного формування” (ст. 208 КК РФ), вчиненні диверсійних дій (ст. 281 КК РФ), а також у шести епізодах (ст. 280.1 КК РФ) з публічними закликами до дій, спрямованих на “порушення територіальної цілісності РФ”.

Видання зауважує, що протягом усього процесу на сторінці “Верховного Суду Криму” не було прізвищ підсудного, складу “суду” і сторін у справі.

Під час судового слідства відбулося 21 засідання, у 18 з яких суд розглядав докази сторони обвинувачення і тільки в трьох засіданнях – докази сторони захисту. На постанову вироку колегії суддів було потрібно сім календарних днів.

Раніше стало відомо, що ФСБ сфальсифікувала свідчення в справі проти власника телеканалу ATR Іслямова.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter