Верховний суд РФ залишив чинним вирок політв’язню Тофіку Абдулгазієву та ще чотирьом кримськотатарським активістам на стадії касації

Дата: 28 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

Верховний суд у Москві не задовольнив касаційні скарги на вирок першої інстанції й на рішення апеляційного суду про тривалі строки ув’язнення, призначені кримським політв’язням Тофіку Абдулгазієву, Владлену Абдулкадирову, Іззету Абдуллаєву, Меджиту Абдурахманову та Білялу Аділову в справі “другої групи “Хізб ут-Тахрір”.

Про це “Кримській солідарності” розповів адвокат Еміль Курбедінов, а також написала у фейсбуку дружина Абдулгазієва Аліє Куртаметова.

Фігуранти “другої групи “Хізб ут-Тахрір”. Джерело: “Кримська солідарність”

Тофік Абдулгазієв брав участь у засіданні в режимі відеоконференції. Зараз чоловік, хворий на туберкульоз, перебуває в лікувально-профілактичному закладі №3 ГУ ФСВП Росії в Челябінській області. Він передав, що морально почувається добре, але його здоров’я погіршується через погані умови утримання.

Минулого року, у травні, суд апеляційної інстанції також відхилив усі скарги та залишив вирок без змін.

“Природно, суд відхилив усі клопотання захисту та наших хлопців. Посилаючись на те, що “від початку до кінця суд і співробітники ФСБ розглядали нашу кримінальну справу без жодних порушень”. Тут можна закривати завісу. Вже навіть немає бажання вказувати на кожне порушення, яких набралося 1500 мільйонів”. Це безглуздо”, – написала Аліє.

Водночас жінка розповіла, що рідним незаконно засуджених активістів вдалося побачити їх за допомогою відеоконференцзв’язку, у такий же спосіб політв’язні побачилися один з одним.

Під час спілкування стало відомо, що Аділов зараз перебуває в транзитному СІЗО і днями його мають перевести до виправної колонії №1 УФСІН Росії в місті Кизил Республіки Тива.

Тофік Абдулгазієв розповів, що в лікарні, де він лежить, також перебувають Азамат Еюпов та Руслан Нагаєв, засуджені окупантами до 17 та 13 років ув’язнення відповідно. В обох проблеми із серцем.

Нагадаємо, що силовики затримали кримських мусульман Тофіка Абдулгазієва, Меджита Абдурахманова, Владлена Абдулкадирова, Іззета Абдуллаєва та Біляла Аділова наприкінці березня 2019 року. Тоді співробітники ФСБ одночасно провели обшуки в будинках більш ніж 25 жителів Криму – це були наймасовіші обшуки в будинках кримських татар за останні десятиліття.

У травні 2022 року Південний окружний військовий суд РФ засудив Абдулгазієва, Абдулкадирова, Абдуллаєва та Абдурахманова до 12 років суворого режиму. Перші п’ять років вони мали провести у в’язниці, а після звільнення перебуватимуть під обмеженням волі. Аділову призначили 14 років позбавлення волі з такими самими обмеженнями.

Як відомо, ісламську політичну партію “Хізб ут-Тахрір” Верховний суд РФ визнав терористичною 14 лютого 2003 року на закритому судовому засіданні. Ця релігійна організація легально діє в Україні, зокрема в тимчасово окупованій Автономній Республіці Крим. Росія всупереч міжнародному гуманітарному праву використовує в Криму своє кримінальне законодавство.

Правозахисники вважають, що рішення Верховного суду РФ ухвалено необґрунтовано, з порушенням гласності та рівності сторін, оскільки в закритому процесі брала участь лише сторона обвинувачення, а саме ФСБ. Представники організації не мали змоги донести свою позицію до справи.

Водночас на території більшості країн світу організація діє без обмежень на рівні національних законодавств. В Україні діяльність партії не заборонено, активісти організації займалися випуском газети, могли відкрито говорити в ЗМІ та проводити масові публічні заходи.

Тофік Абдулгазієв в ув’язненні захворів на туберкульоз. Попри це Металургійний районний суд Челябінська відмовився випустити політв’язня на волю. Навіть з огляду на те, що його хвороба не дозволяє відбувати строк у виправній установі.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що російський суд у Челябінську відмовив у клопотанні адвокатів щодо звільнення фігуранта “справи кримських мусульман” Тофіка Абдулгазієва, здоров’я якого значно погіршилося в умовах ув’язнення.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter