Верховний Суд повернув будинок Терещенків територіальній громаді Києва

Дата: 13 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

Велика Палата Верховного Суду України повернула будинок Терещенків територіальній громаді Києва.

Про це розповіли в Міністерстві культури та інформаційної політики. 

Фото: вікіпедія

Особняк українського підприємця, фінансиста та мецената Івана Терещенка збудували в стилі вікторіанської неоготики на бульварі Шевченка ще в 1874–1875 роках. Будинок переважно двоповерховий, лише кутова вежа з однією кімнатою підвищена до трьох поверхів.

Верховний Суд скасував рішення судів першої та апеляційної інстанції. Як пояснили судді, у 2007 році Головне управління комунальної власності Києва і пізніше – Департамент комунальної власності Києва, “Укрнафта” та КП “Дирекція реставраційно-відновлювальних робіт” уклали інвестиційний договір з реконструкції та реставрації нежитлових будинків – пам’яток архітектури місцевого значення, серед яких був і будинок Терещенка. 

Згодом сторони уклали додаткову угоду, що надала інвесторам можливість отримати право власності на ці будівлі.

Будинок Терещенка зсередини. Фото: Олена Худякова

Олена Терещенко, яка є дружиною нащадка династії Терещенка, боролася за збереження будинку. 

“Мабуть, ми вперше за довгі роки відчули, що є справедливий Суд і є надія на верховенство права в нашій державі!” прокоментувала вона новини про рішення суду. 

Терещенко також наголосила, що судді Верховного Суду України “повністю переглянули судову практику, що була не на користь збереження пам’яток, та яскраво продемонстрували недобросовісним забудовникам і фейковим інвесторам, що… збереження культурних цінностей віднині є пріоритетом держави не лише на папері”. 

Активістка додала, що тепер треба домогтися реставрації будинку та відкриття в ньому Музею доброчинності.

“Щоб виховувати наступні покоління на прикладах відомих київських родин – меценатів, які присвячували своє життя служінню рідному місту та суспільству”, – написала вона. 

Нагадаємо, що нещодавно Верховний Суд відмовив у будівництві трьох багатоповерхівок на території парку “Микільська Слобідка”. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter