Верховний Суд не вважає блокування ZIK, NewsOne та “112 Україна” порушенням прав людини

Дата: 19 Березня 2021
A+ A- Підписатися

Касаційний суд у складі Верховного Суду відмовив у задоволенні одного з позовів, яким оскаржували застосування санкцій до телеканалів ZIK, NewsOne та “112 Україна”.

Про це повідомили в суді. 

Після блокування телеканалів до Верховного Суду подали 11 позовів, які стосуються блокування каналів. Деякі з позивачів вказували, що втрата доступу до медіа є нібито порушенням права на повагу до приватного і сімейного життя, а також свободу вираження поглядів.

Касаційний суд Верховного Суду розглядав справу № 9901/26/21 і перевіряв можливе порушення 8-ї та 10-ї статей Конвенції про захист прав людини. Однак після того, як сторони надали свої пояснення, судді відмовили в задоволенні позову.

Як свідчить практика ЄСПЛ, Конвенція про захист прав людини не дозволяє абстрактного оскарження акту чи дії, які безпосередньо не стосуються прав заявників. Так, суд визнав неприйнятною скаргу в справі “Танрикулу, Четін, Кая та інші проти Туреччини”, в якій позивачами були читачі газети, поширення якої влада заборонила в певній місцевості. 

Водночас у справі “Ченгіз та інші проти Туреччини” заявниками виступали користувачі заблокованого ютубу. Блокування відбулося через розміщення на ресурсі декількох відеофайлів, що порушували положення національного закону. У цій справі ЄСПЛ визнав скаргу прийнятною.

У пресслужбі Верховного Суду повідомили, що три наступних засідання в справах про оскарження санкцій щодо телеканалів мають відбутися 29 березня. Судді розглядатимуть позови № 9901/42/21 і 9901/34/21, які надійшли від ТОВ “Лідер ТВ” та ТОВ “Новини 24 години”. Також суд розгляне позов № 9901/22/21, який надійшов від громадянина. 

Нагадаємо, 2 лютого президент підписав указ про запровадження санкцій терміном на п’ять років щодо бізнесмена Тараса Козака, а також щодо телеканалів ZIK, “112 Україна” та NewsOne, власником яких він є. За час свого існування мовники неодноразово ставали об’єктами уваги Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, адже транслювали російську пропаганду та не гребували мовою ворожнечі в ефірі.

Блокування телеканалів викликало неоднозначну реакцію експертів, зокрема через механізм позасудового обмеження мовлення та ймовірність успішного оскарження таких санкцій у судах. 

Читайте також: “Як на війні” чи відповідно до законів: експерти та медійники про блокування каналів Медведчука

Фотографія обкладинки: з відкритих джерел 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter