Верховний суд Гонконгу визнав заборону на приховування облич антиконституційною

Дата: 21 Листопада 2019
A+ A- Підписатися

Верховний суд Гонконгу визнав заборону для протестувальників приховувати своє обличчя такою, що суперечить Конституції. 

Про це повідомляє Deutsche Welle

“Обмеження влади були надмірними”, – постановив суд. 

Через масові протести в спеціальній адміністративній зоні Китаю на початку жовтня гонконгський уряд ухвалив закон про надзвичайну ситуацію. Документ ґрунтується на нормах колоніального періоду Британії і запровадив заборону на приховування свого обличчя. 

Багато демонстрантів ігнорували заборону. Останнім часом у Гонконзі відбуваються протистояння між поліцією та протестувальниками. На кидання каміння та “коктейлів Молотова” поліція відповідає застосуванням спецзасобів. 

Незважаючи на бурхливі протести з боку Китаю, Конгрес США ухвалив два законопроєкти на підтримку протестного руху в Гонконзі. Гонконгським  актом про права людини та демократію США накладають санкції проти осіб, відповідальних за порушення прав людини. Відповідно до ухвалених законопроєктів, міністерство закордонних справ США зобов’язане відслідковувати, чи порушує Китай автономні права Гонконгу. 

Два законопроєкти має підписати президент країни Дональд Трамп. Вето малоймовірне. 

Китай назвав дії американського конгресу відвертим втручанням у внутрішні справи. 

Нагадаємо, напередодні ZMINA повідомляла, що поліція Гонконгу почала штурм політехнічного університету, де зараз перебувають учасники антиурядових акцій протесту.

Протестувальники виступають проти, як вони вважають, намірів влади Китаю придушити громадянські свободи міста. Китайські війська вперше з 1997 року ввійшли 16 листопада на автономну територію, щоб долучитися до силових дій в університеті.

Сьогодні о 18:00 у Києві біля китайського посольства відбудеться акція солідарності з протестувальниками в Гонконзі. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter