Верховна Рада ухвалила закон про загальновійськову підготовку в школах та інших закладах освіти

Дата: 22 Травня 2024
A+ A- Підписатися

Верховна Рада підтримала законопроєкт №11092 про вдосконалення системи початкової загальновійськової підготовки, яку проводитимуть в освітніх закладах. За проголосували 297 парламентарів. Зараз одночасно існують допризовна та початкова загальновійськова підготовка, і ці процеси суперечать один одному. Новий законопроєкт усуває цю невідповідність.

Про це повідомили народні депутати Ярослав Железняк та Роман Грищук.

Фото: Львівська міська рада

Так, віднині замість допризовної підготовки запровадять початкову загальновійськову підготовку. Її проводитимуть на третьому рівні повної загальної середньої освіти – у школах (10–11 класи), закладах професійно-технічної, фахової передвищої, вищої освіти тощо.

Тож законопроєкт передбачає такі зміни:

  • запроваджується модульна система викладання, коли кожен модуль – окрема важлива тема;
  • домедична допомога, цивільний захист, інформаційна безпека;
  • прибираються застарілі теми, зокрема стройова підготовка;
  • більший акцент на розуміння важливості захисту своєї держави та вивчення нових технологій, які використовуються в сучасній війні;
  • можливість залучати ветеранів, а також громадські й ветеранські організації до викладання предмета або окремих модулів.

Початкова загальновійськова підготовка складатиметься з дисципліни “Захист України” та військово-патріотичного виховання.

Нові програми з предмета “Захисту України” наразі розробляються за погодженням з Міністерством оборони.

Як зазначив Грищук, уряд виділив 1,74 мільярда гривень для оновлення навчальних центрів “Захисту України”, закупівлі обладнання, інтерактивних тирів та підвищення кваліфікації вчителів.

Нагадаємо, що в законопроєкті №11092 також ідеться про скасування розподілу в навчанні для хлопців і дівчат на предметі “Захист України”. 

“Наразі предмет “Захист України”, що є в шкільній програмі ще з радянських часів, і за радянською традицією до цього предмета застосовано дискримінаційні норми щодо статі та гендеру. 291 народний депутат підтримали усунення дискримінаційних норм щодо навчання хлопчиків і дівчаток захисту України. Їх праву навчатися поводження зі зброєю, тактичній медицині, однаковим програмам по “Захисту України”, – казала нардепка Ірина Геращенко

У пояснювальній записці законопроєкту йдеться, що його метою є сприяння розвиткові початкової загальновійськової підготовки як основи підготовки громадян України до національного спротиву.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter