Хлопців і дівчат пропонують не розділяти на предмет “Захист України”: Рада підтримала законопроєкт

Дата: 23 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

23 квітня, у вівторок, Верховна Рада України ухвалила в першому читанні законопроєкт №11092, яким пропонують скасувати розподіл у навчанні для хлопців і дівчат на предметі “Захист України”. 

Про це повідомили народні депутати Ірина Геращенко та Олексій Гончаренко.

Фото: Нова українська школа

“Наразі предмет “Захист України”, що є в шкільній програмі ще з радянських часів, і за радянською традицією до цього предмета застосовано дискримінаційні норми щодо статі та гендеру. 291 народний депутат підтримали усунення дискримінаційних норм щодо навчання хлопчиків і дівчаток захисту України. Їх праву навчатися поводження зі зброєю, тактичній медицині, однаковим програмам по “Захисту України”, – пояснила Геращенко. 

У пояснювальній записці законопроєкту йдеться, що його метою є сприяння розвиткові початкової загальновійськової підготовки як основи підготовки громадян України до національного спротиву.

Творці законопроєкту також сподіваються, що він допоможе формувати відповідальних громадян України, які знатимуть, як гарантувати свою безпеку і безпеку інших, та матимуть “високий рівень оборонної свідомості”. 

Раніше, у лютому 2023 року, голова Комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак анонсував появу в загальноосвітніх школах України курсів з основ тактичної медицини та основ тактичної підготовки. До викладання цих дисциплін планують залучати нинішніх ветеранів чи бійців територіальної оборони.

Нагадаємо, що в березні Верховна Рада в другому читанні підтримала законопроєкт №10313 про внесення змін до деяких законів щодо забезпечення прав військовослужбовців та поліціянтів на соціальний захист.

Документ серед іншого передбачає: 

  • можливість отримувати одноразову відпустку у зв’язку з народженням дитини зі збереженням грошового забезпечення в повному розмірі;
  • можливість для поранених військовослужбовців на підставі рішення ВЛК перебувати на лікуванні за кордоном понад чотири місяці за такої потреби;
  • можливість брати цивільних на посади військових капеланів. 

Окрім цього, там містяться норми, які стосуються недопущення порушень, пов’язаних з дискримінацією за ознакою статі чи сексуальними домаганнями. Так, до розділу щодо загальних обов’язків військових у Статуті внутрішньої служби Збройних сил України додали згадку про сексуальні домагання та дискримінацію за ознакою статі. 

Читайте також: Відсутність військової підготовки, “скляна стеля” і необхідність збиратися на війну за власні кошти: з чим стикаються жінки в армії та що робити?

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter