В українських школах можуть почати викладати основи тактичної підготовки та медицини

Дата: 15 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

Голова Комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак анонсував появу в загальноосвітніх школах України курсів з основ тактичної медицини та основ тактичної підготовки. До викладання цих дисциплін планують залучати нинішніх ветеранів чи бійців територіальної оборони.

Про це він розповів в інтервʼю агентству Інтерфакс-Україна.

Фото: Суспільне Черкаси

Так, за словами Бабака, у школах обовʼязково зʼявляться такі дисципліни, як цивільний захист, довійськова підготовка та тактична медицина. Нині над цим працює Інститут модернізації змісту освіти, який відповідає за зміст і наповнення цих дисциплін. 

Парламентар вважає, що викладання цих дисциплін можна буде реалізувати за допомогою ветеранів, які будуть після війни, або за допомогою бійців територіальної оборони.

“Зауважу, що і для хлопців і для дівчат усе це потрібно однаково. Тією чи іншою мірою може відрізнятися програма, але, по суті, вона має бути однаковою, тому що і хлопці мають розбиратися в медицині, і дівчата повинні мати навички поводження зі зброєю”, – заявив голова комітету.

Крім того, Бабак вважає, що такі предмети потрібно викладати не лише в 10–11 класах, а й раніше – з 8–9, бо частина дітей після 9 класу вступатиме до інших закладів освіти.

Щодо структури майбутньої системи безпеки в школах, Бабак наголосив, що в цьому питанні важливо не перегнути.

“Я знаю, що зараз напрацьовується концепція безпеки в школах, яка була започаткована ще покійним міністром внутрішніх справ Денисом Монастирським. Була максимально робоча ідея – додати в школи штатну одиницю офіцера з безпеки, який буде співробітником МВС, для того, щоб стежити за безпекою в самій школі на рівні з відеоспостереженням, тривожними кнопками. Його завдання не так втручатися в усі конфлікти, як передавати за потреби інформацію в органи внутрішніх справ для швидкого реагування”, – розповів голова комітету.

Водночас він заявив, що на сьогодні не йдеться про плани встановлення в школах рамок, оскільки це фінансово витратно і не розв’яже жодних проблем.

Нагадаємо, що у вересні для українських освітян розробили безплатний онлайн-курс “Психологічна безпека дорослих та дітей під час повітряної тривоги у школі”. Учасники курсу дізнаються, які реакції на стрес бувають у дітей, як складати алгоритм дій для переходу в укриття та як допомогти дитині швидко подолати панічну атаку.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter