Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт про боротьбу з антисемітизмом 

Дата: 03 Червня 2021
A+ A- Підписатися

Верховна Рада України ухвалила в першому читанні проєкт закону про запобігання та протидію антисемітизму в Україні.

Про це повідомляє “Українська правда”. 

Задля протидії та запобігання антисемітизму в проєкті закону хочуть “заборонити антисемітизм та його прояви”. За порушення ж закону пропонують встановити цивільно-правову та кримінальну відповідальність через внесення словосполучення “прояви антисемітизму” до 161-ї статті Кримінального кодексу “Порушення рівноправності громадян”. Нардепи також зареєстрували відповідний законопроєкт для реалізації положень своєї першої ініціативи.  

У висновку Головного науково-експертного управління натомість зазначали, що законопроєкт потребує вдосконалення.  

З різкою критикою ініціативи під час обговорення у ВР також виступив народний депутат, ексголова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович. Він вважає, що український парламент намагаються використати для актуалізації російських фейків про буцімто загрозу антисемітизму в Україні. 

В’ятрович зазначив, що проєкт закону суперечить 24-й статті Конституції, яка забороняє привілеї чи обмеження за ознаками етнічного походження, і загальнозаведеному визначенню антисемітизму.

Нардеп також зауважив на переповненості документа оцінними судженнями. В’ятрович нагадав, що в українському законодавстві (161-ша стаття ККУ) передбачено покарання за розпалювання міжнаціональної, расової чи релігійної ворожнечі та ненависті, й закликав парламент розв’язувати “реальні, а не вигадані проблеми”. 

Докладно про законопроєкт, а також про те, чому, на думку певних фахівців, запропоновані зміни не розв’яжуть проблеми, ZMINA писала тут

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter