Законопроєкт “про заборону антисемітизму” рекомендували прийняти за основу

Дата: 29 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

Комітет Верховної Ради України з питань прав людини рекомендував Верховній Раді за результатами першого читання прийняти проєкт закону про запобігання та протидію антисемітизму в Україні за основу. У висновку Головного науково-експертного управління водночас зазначають, що документ потребує вдосконалення. 

Про це повідомляє Об’єднана єврейська община України у своєму телеграм-каналі. 

Фото: Сергій Людкевич

“На засіданні комітету була озвучена публічна підтримка законопроєкту від посольств Ізраїлю, Німеччини та США, а також від Уповноваженої ВР з прав людини Людмили Денисової. Альтернативна пропозиція Мустафи Джемілєва відправити законопроєкт на доопрацювання була відхилена народними депутатами”, – йдеться у дописі. 

Так, задля протидії та запобігання антисемітизму в Україні в проєкті закону хочуть “заборонити антисемітизм та його прояви”. За порушення ж закону пропонують встановити цивільну-правову та кримінальну відповідальність через внесення словосполучення “прояви антисемітизму” до 161-ї статті Кримінального кодексу “Порушення рівноправності громадян”. Нардепи також зареєстрували відповідний законопроєкт для реалізації положень своєї першої ініціативи.  

У висновку Головного науково-експертного управління водночас зазначають, що документ потребує вдосконалення. 

Зокрема, експерти зауважують, що у проєкті закону пропонують унормувати питання запобігання та протидії антисемітизму в Україні, “однак аналіз положень ініціативи свідчить про відсутність пропозицій, які б стосувалися безпосередньо запобігання цьому явищу”.

Крім того, у висновку невдалим вбачають визначення “антисемітизму”, як “певного ставлення до осіб єврейського походження, яке виражається в ненависті щодо них”:

“Дефініція цього терміну не містить притаманних юридичній термінології ознак однозначності та не повною мірою відображає сутність означеного поняття”. 

Експерти зазначають, що також проєкт закону містить оціночні судження, яких не має бути у нормативно-правових актах:

“Досить загально сформульованими і такими, що дозволяють їхнє довільне тлумачення виглядають такі формулювання, як “стереотипні, ненависницькі та такі, що озлоблюють, заяви”, “реальні чи уявні правопорушення”.

Йдеться у висновку й про те, що ініціаторами законопроєкту не враховано, що чинна стаття 161 ККУ вже передбачає відповідальність за умисні дії, спрямовані на розпалювання національної, расової чи релігійної ворожнечі.

Докладно про законопроєкт, а також про те, чому, на думку певних фахівців, запропоновані зміни не розв’яжуть проблеми, ZMINA писала тут.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter