Верховна Рада створила комісію з питань воєнних злочинів в умовах агресії РФ

Дата: 01 Липня 2022
A+ A- Підписатися

Верховна Рада ухвалила законопроєкт про створення Тимчасової комісії з питань міжнародного гуманітарного та міжнародного кримінального права в умовах війни. Вона, зокрема, опікуватиметься вдосконаленням законодавства у зв’язку з воєнними злочинами, які вчиняють військові РФ на території України.

Про це повідомляє перший заступник комітету з питань податкової та митної політики Ярослав Железняк.

Фото: Верховна Рада України

За проєкт постанови №7491 проголосували 277 нардепів. Очолив комісію нардеп від партії “Слуга народу” Олександр Бакумов, він ініціював її створення. 

Серед завдань комісії – розроблення законопроєктів з виконання принципів і норм міжнародного гуманітарного та міжнародного кримінального права, які регулюють поведінку сторін конфлікту та встановлюють відповідальність за скоєння міжнародних злочинів.

Також вона працюватиме над підготовкою висновків і пропозицій щодо проєктів загальнодержавних програм з питань дотримання і реалізації норм міжнародного права та створюватиме рекомендації щодо надання згоди на обов’язковість чи денонсацію міжнародних договорів України в цих галузях права.

Комісія має взаємодіяти з Кабінетом Міністрів та Уповноваженим Верховної Ради з прав людини щодо дотримання та захисту прав і свобод людини і громадянина в районі воєнних дій та на тимчасово окупованих територіях (цивільне населення, поранені та хворі, військовополонені тощо). 

Нагадаємо, що команда громадської організації “Докудейз” створює архів війни, за допомогою якого документуватимуть злочини російських військових в Україні. Завдяки найпростішим засобам документування свідчення про злочини росіян зроблять видимими, що дозволить покарати винних, а також розповісти світові про життя під час війни.

Раніше ZMINA писала, що засуджені за воєнні злочини в Україні та військовополонені можуть також утримуватися в місцях позбавлення волі в інших країнах. Навіть якщо Росія не сприйматиме і не виконуватиме вироки українських судів, щойно ці особи перетинатимуть кордон і опинятимуться на території інших країн, їх мають затримувати й передавати для відбування покарання.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter