Верховна Рада просить світ співпрацювати з Україною в деокупації Криму

Дата: 17 Лютого 2021
A+ A- Підписатися

Верховна Рада своєю постановою 16 лютого звернулася до Європарламенту, інших міжнародних альянсів та об’єднань щодо засудження тимчасової окупації Росією Автономної Республіки Крим.

Про це йдеться в телеграм-каналі українського парламенту. 

Постанову №4655 підтримали 314 парламентарів. Парламент надішле звернення до ООН, Європарламенту, ПАРЄ, парламентської асамблеї ОБСЄ, ПА НАТО, ПА ОЧЕС, урядів і парламентів держав світу щодо засудження окупації Криму, порушень прав і свобод людини на тимчасово окупованих територіях та стосовно звільнення політв’язнів – громадян України. 

Основні положення звернення зводяться до закликів продовжити політики невизнання спроби анексії Криму.

Також у заяві мовиться про консолідовану міжнародну взаємодію з метою відновлення територіальної цілісності України, зокрема в межах дипломатичної ініціативи “Кримська платформа”.

Парламент просить партнерів “протидіяти мілітаризації Кримського півострова; вимагати від Росії припинити агресивні дії в Чорноморському регіоні, практику перекриття для торгового судноплавства значних районів акваторії Чорного та Азовського морів під приводом військових навчань, практику блокування українських портів з використанням гібридних методів”.

Парламентарі також просять Захід вимагати від Росії “припинити насильницьке переміщення незаконно засуджених громадян України з Криму до Росії”.

Нагадаємо, 14 січня Європейський суд з прав людини ухвалив проміжне рішення в справі “Україна проти Росії” щодо Криму. Суд у Страсбурзі визнав прийнятними 14 із 17 пунктів скарги на порушення прав людини, поданої Україною проти Росії щодо Криму.

Раніше Представництво президента України в Автономній Республіці Крим, Меджліс кримськотатарського народу та правозахисні організації заявляли, що “Росія перетворює Кримський півострів на військову базу, змінюючи його демографію”.  

Лідер Меджлісу Рефат Чубаров вважає, що до Криму незаконно перемістилися щонайменше 500 тисяч росіян. За його словами, якщо до моменту окупації населення Сімферополя становило 300 тисяч людей, то зараз там 600 тисяч. 

Нагадаємо, уранці 17 лютого в Криму російські силовики обшукали будинки в Сімферополі, Бахчисараї та Білогірську. Родичам на місцях проведення слідчих заходів слідчі ФСБ заявили, що затриманим інкримінують статтю 205.5 КК Росії (“Організація діяльності терористичної організації та участь у діяльності такої організації”).

Як відомо, з початку тимчасової окупації Криму Росія регулярно обшукує будинки кримських татар, часто звинувачуючи їх у тероризмі. За міжнародним гуманітарним правом сторона збройного конфлікту, що контролює захоплену територію, зобов’язана гарантувати права людини.

Правозахисники наголошують, що Росія в “терористичних справах” порушує базове право громадян України на справедливий судовий розгляд. У таких справах відсутні докази провини. Російські слідчі використовують здебільшого співробітників ФСБ як таємних свідків. Також автори експертиз афільовані з російськими спецслужбами.

Згідно з даними українських правозахисних організацій, усього у в’язницях Росії та тимчасово окупованого Криму наразі незаконно утримують щонайменше 102 людини. 76 із цього списку – кримські татари. 48 політв’язнів уже дістали вироки в кримінальних справах.

Рефат Чубаров називає окупацію Криму джерелом порушень прав людини. Раніше міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров стверджував, що розмови про порушення прав людини в окупованому Криму – це вигадка.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter