Верещук просить міжнародні ЗМІ писати про необхідність повернення цивільних заручників Кремля

Дата: 11 Травня 2023
A+ A- Підписатися

Віцепрем’єрка та міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук закликала українські та міжнародні медіа писати про необхідність повернення цивільних полонених, яких незаконно утримує Росія.

З відповідним закликом вона виступила під час презентації освітніх програм для підготовки кадрового резерву із питань реінтеграції Криму, передає кореспондент видання ZMINA

Ірина Верещук

Вона нагадала, що Росія утримує багато цивільних роками. 

“Вони, на жаль, не можуть бути предметом перемовин щодо обміну як комбатанти за Женевською Конвенцією. Але це точно не є причиною, щоб ми не вимагали їхнього безумовного повернення. Там люди, яким понад 70 років, там люди, там жінки, які мають тривалий час вже онкозахворювання. Ми про них знаємо та говоримо про це. Там медійники, зрештою, журналіст УНІАН Дмитро Хилюк й інші, яких ми можемо назвати зараз поіменно”, – сказала Ірина Верещук. 

За її словами, Мінреінтеграції має свідчення про їхнє перебування разом з комбатантами в таборах для утримання військовополонених та свідчення про тортури, що до них застосовують.

“Їх реально знищують фізично і морально. Ми маємо все зробити, щоб їх визволити. Ми маємо закликати нашу міжнародну спільноту об’єднатися і притягнути Росію до відповідальності вже тут і зараз, не потім. Звичайно, що справедливість буде відновлена. Але життя і здоров’я наших цивільних ніхто не поверне. Я хотіла б ще раз загострити увагу ЗМІ. Будь ласка, пишіть про це, говоріть про це та вимагайте повернути наших цивільних”, – закликала віцепрем’єрка.

Раніше правозахисники різко розкритикували Міністерство охорони здоров’я та Мінсоцполітики через те, що відомства досі не розробили порядку на виконання закону про державний захист бранців Кремля та військовополонених. 

За останніми даними українського Омбудсмана Дмитра Лубінця, Росія незаконно утримує 180 кримських політв’язнів, серед яких 116 кримських татар.
 
 
За оцінюванням правозахисної організації “Крим SOS”, щонайменше 35% вироків нинішнім жертвам політично вмотивованих кримінальних переслідувань у Криму ухвалено після початку повномасштабного вторгнення. Здебільшого це люди, яких обвинувачують у нібито причетності до ісламської політичної організації “Хізб ут-Тахрір” або добровольчого кримськотатарського батальйону імені Номана Челебіджіхана.
 
“Крим SOS” указує, що сумарний термін жертвам політично вмотивованих переслідувань у Криму за рік повномасштабного вторгнення становить 699 років і 9 місяців.
 
Правозахисна організація наголошує, що ігнорування воєнних злочинів російських окупантів призвело до погіршення ситуації з правами людини в окупованому Криму. А відсутність реакції міжнародної спільноти на окупацію Криму та подальші злочини окупантів полегшили Росії завдання з перетворення півострова на плацдарм для вторгнення на материкову Україну рік тому.
 
Як відомо, правозахисна спільнота в Україні переконана, що деокупація Криму припинить систематичні грубі порушення прав людини на півострові з боку Російської Федерації. Для цього вони закликають країни підтримати Україну своєчасним постачанням зброї та військовим обладнанням у достатній кількості.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter