Веніславський: догляд за людьми з інвалідністю є найпопулярнішим приводом для ухилення від мобілізації

Дата: 07 Березня 2024
A+ A- Підписатися

В Україні можливість отримати відстрочку від мобілізації через догляд за людиною з інвалідністю є одним із найпоширеніших варіантів зловживань.

Таку думку висловив нардеп та член комітету ВРУ з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський в “Медіацентрі Україна”. 

Ілюстраційне зображення. Фото: Alexander Zemlianichenko/AP

Нардеп переконує, що ці дані підтверджує статистика Мінсоцполітики. 

“Кількість осіб з інвалідністю, які отримали цю інвалідність після повномасштабного вторгнення, зросла в рази порівняно з середньою кількістю, яку Україна отримувала у довоєнний період”, – каже Веніславський. 

Посадовець наголосив, що питання відстрочення для тих, хто доглядає за людьми з інвалідністю, є чутливим, бо треба “дотриматися балансу між інтересами національної безпеки, необхідністю розв’язувати питання демобілізації чи звільнення з військової служби тих захисників, які воюють вже два роки”. 

Норми законопроєкту про мобілізацію, що нардепи підтримали у першому читанні, порушують права людей з інвалідністю. Річ у тім, що ідею позбавити членів їхніх сімей відстрочення можна розцінювати як непряму дискримінацію самих людей з інвалідністю, що на рівні із прямою заборонена міжнародними договорами та національними законами.

Міжнародні договори передбачають обмеження деяких прав людини під час війни, але це взагалі не стосується людей з інвалідністю. Детальніше про це можна прочитати за посиланням

Нагадаємо, що парламент підтримав у першому читанні законопроєкт щодо мобілізації попри те, що на антиконституційні норми у ньому звертали увагу правники та Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець. Щодо останнього, то Лубінець підготував аналіз документа на дев’яти сторінках, але після розмови з керівництвом Міністерства оборони закликав нардепів підтримувати проєкт у його чинному вигляді. 

Замість Омбудсмана, який мав би контролювати дотримання прав та інтересів громадян, антиконституційні норми документа критикують представники бізнесу. Детальніше про їхні пропозиції можна почитати за посиланням

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter