Підтриманий нардепами законопроєкт про мобілізацію дискримінує людей з інвалідністю: як саме?

Дата: 08 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

Підтриманий Верховною Радою у першому читанні законопроєкт щодо мобілізації дискримінує людей з інвалідністю, хоч міжнародні зобов’язання України не допускають відступ від антидискримінаційних стандартів щодо цієї категорії ні за яких умов. 

Про це йдеться в аналізі документа, опублікованому на сайті “Ліга”. 

Ілюстраційне зображення. Фото: Reuters

Аналіз готувала партнерка адвокатського об’єднання AZONES Дар’я Свиридова

Спершу правниця звернула увагу на те, що саме про “право на відстрочку” можна говорити лише тоді, коли йдеться про певні особистісні обставини: це стосується безпосередньо осіб з інвалідністю, тих, чиї близькі родичі загинули або пропали безвісти, захищаючи Україну, звільнених з полону тощо.

Решта випадків стосується радше “надання відстрочки” в інтересах держави, суспільства або інших осіб. Це стосується, наприклад, нардепів, працівників певних держорганів, вчених і викладачів, здобувачів освіти, або ж коли відстрочку надають в інтересах третіх осіб у випадках інвалідності дитини або батьків, наявності трьох і більше неповнолітніх дітей тощо.

Втім, саме коли йдеться про інтереси осіб з інвалідністю, то держава “не просто проявляє милосердя”, але й має зобов’язання, що не зникли навіть під час війни. Свиридова наголошує, що у питанні родичів осіб з інвалідністю не завжди йдеться про постійний догляд, натомість допомогою може бути надання житла, підтримка під час переміщення та фінансування додаткових витрат.

“Всіх тих аспектів, з якими нормально може впоратися пересічний громадянин, але не особа з інвалідністю”, – додає правниця. 

Ілюстраційне зображення. Фото: Alexander Zemlianichenko/AP

Ідея авторів законопроєкту позбавити відстрочення від мобілізації членів сімей людей з інвалідністю можна, на думку Свиридової, розцінювати як непряму дискримінацію, яка на рівні із прямою заборонена Конвенцією ООН про права осіб з інвалідністю. Обов’язок держави створювати умови для реалізації людьми з інвалідністю своїх прав нарівні з іншими громадянами прописаний й у Законі “Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні”. 

Розцінювати як непряму дискримінацію позбавлення членів сімей людей з інвалідністю відстрочення від мобілізації можна й згідно із Законом “Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні”. 

Свиридова нагадує, що міжнародні договори передбачають обмеження деяких прав людини під час війни, втім, це взагалі не стосується людей з інвалідністю. 

“Стаття 15 Європейської конвенції забороняє дерогаціюі Ситуація за якої закон, постанова, або рішення скасовується частково. тоді, коли це суперечить іншим міжнародним зобов’язанням держави, а Конвенція ООН про права осіб з інвалідністю, по-перше, закріплює такі «інші» міжнародні зобов’язання держави, а по-друге, не містить положення, яке б взагалі допускало відступ”, – пояснює правниця. 

Нагадаємо, що парламент підтримав у першому читанні законопроєкт щодо мобілізації попри те, що на антиконституційні норми у ньому звертали увагу правники та Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець. Щодо останнього, то Лубінець підготував аналіз документа на дев’яти сторінках, але після розмови з керівництвом Міністерства оборони закликав нардепів підтримувати проєкт у його чинному вигляді. 

Замість Омбудсмана, який мав би контролювати дотримання прав та інтересів громадян, антиконституційні норми документа тепер критикують представники бізнесу. Детальніше про їхні пропозиції можна почитати за посиланням

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter