Венеційська комісія привітала рішення КС щодо неконституційності судової реформи Зеленського

Дата: 13 Березня 2020
A+ A- Підписатися

Венеційська комісія привітала рішення Конституційного Суду, що напередодні визнав неконституційними окремі положення Закону “Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності органів суддівського самоврядування”, автором якого став Володимир Зеленський. 

Про це розповів президент комісії Джанні Букіккіо, передає “Європейська правда”.

Комісія була глибоко стурбована поправкою щодо скорочення чисельності суддів Верховного Суду з двохсот до ста та зменшення їхніх зарплат. За словами експертів, вона б призвела до серйозних змін у складі Верховного Суду, який уже був повністю реформований на основі законодавства, ухваленого попередньою Верховною Радою.

“Повторення того ж після виборів стало б сигналом і суддям, і широкій громадськості, що від волі відповідної більшості в парламенті залежить, чи можуть судді Верховного Суду залишатися на посаді, чи ні. Тому я вітаю Конституційний Суд з його рішенням, яке зміцнює незалежність не тільки Верховного Суду, але й української судової влади загалом”, – сказав Букіккіо.

Нагадаємо, що президентський закон про діяльність органів суддівського врядування передбачав реформу судової системи та містив низку положень, які критикували українські та міжнародні експерти. Обговорити розкритиковані положення документа з президентом хотіла голова Верховного Суду Валентина Данішевська, однак тоді Зеленський нібито не знайшов для цього часу.

Нещодавно низка громадських організацій закликала президента Зеленського негайно ініціювати зміни до законодавства, що дозволять запустити реальну судову реформу.

ZMINA розповідала, що наразі відбувається із судовою реформою в Україні

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter