Великі країни ЄС відмовляються планувати нові санкції проти РФ через Україну – Bloomberg

Дата: 15 Грудня 2021
A+ A- Підписатися

Провідні країни ЄС чинять опір планам швидкого розроблення конкретних санкцій та інших покарань для Росії, якщо вона вторгнеться в Україну.

Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на  агентство Bloomberg, яке поспілкувалося з високопоставленими дипломатами та посадовцями. 

Окупаційні війська в тимчасово окупованому Криму

За їхніми словами, Німеччина, Франція, Італія та Іспанія хочуть зараз зосередитися на діалозі з Москвою, перш ніж розробляти болісні економічні заходи, які вони запровадять. Але інші країни-члени стверджують, що підтримка публічних погроз санкцій краще стримає президента Росії Володимира Путіна.

“Ми хочемо використовувати режим запобігання, тобто роботу дипломатії, спробувати вивчити різні сценарії, щоб мати відповідь для кожного з них, і дати зрозуміти, що відповідь буде в разі застосування будь-якого зі сценаріїв”, – сказав у вівторок європарламентарям у Страсбурзі високий представник ЄС із зовнішньої політики й політики безпеки Жозеп Боррель.

Лідери ЄС обговорять це питання в Брюсселі під час дводенних самітів і двосторонніх зустрічей, зокрема з президентом України Володимиром Зеленським, у середу та четвер.

Низка західних лідерів, зокрема президент США Джо Байден, президент Франції Еммануель Макрон і канцлер Німеччини Олаф Шольц, розмовляли з Путіним останніми днями, щоб передати повідомлення про те, що Захід запровадить набагато жорсткіші санкції в разі російського вторгнення. За словами людей, знайомих з планами, це можуть бути заходи щодо відсторонення великих російських банків від західної фінансової системи та потенційне зобов’язання Німеччини не вводити в експлуатацію газопровід “Північний потік – 2”.

Посли країн, включно зі Східною Європою, Нідерландами та Скандинавськими країнами, попросили Європейську комісію якнайшвидше обговорити з ними варіанти документа з детальними планами санкцій.

Але Німеччина вважає, що такий підхід не залишить важелів проти Росії на майбутнє в разі витоку документа в ЗМІ. Однодумці Німеччини стверджують, що публікація документа з варіантами дасть Путіну боротьбу, яку він шукає, і що все, що завдає шкоди Росії, може вплинути на країни-члени ЄС, зважаючи на їхні тісні економічні зв’язки.

За словами високопосадовців ЄС, Німеччина й інші країни стверджують, що чекати, поки Путін зрушить з місця, перш ніж рішуче відреагувати конкретною, спеціально розробленою відповіддю, було б ефективнішим, ніж завчасно викладати різні варіанти, оскільки деякі з них можуть бути невикористані. Вони підкреслюють, що, безсумнівно, у разі вторгнення будуть застосовані болісні заходи, але ведуться дебати щодо того, наскільки детальним має бути планування заздалегідь з огляду на невизначеність намірів Путіна.

Обережність із боку кількох країн ЄС також відбиває той факт, що деякі члени блоку не поділяють переконання Вашингтона в тому, що Путін може планувати вторгнення, можливо, вже на початку наступного року. Натомість вони бачать, що Путін використовує нарощування військ як тактику тиску, сказав дипломат.

Нагадаємо, 7 грудня відбулися перемовини президентів РФ та США. На них Путін висунув нову вимогу, виконання якої має лишити Україну поза НАТО. Втім, наразі він не має згоди Заходу на її виконання.

Після перемовин радник президента США Джейк Салліван заявив, що Байден відмовився йти на поступки Путіну щодо перспективи членства України в НАТО.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter