Голова МЗС Німеччини не бачить підстав для запуску “Північного потоку – 2”

Дата: 13 Грудня 2021
A+ A- Підписатися

Лідерка німецьких “Зелених” та нова міністерка закордонних справ країни Анналена Бербок заявила, що зараз не бачить підстав для запуску добудованого російського газопроводу “Північний потік – 2”.

Про це вона сказала 12 грудня в ефірі телеканалу ZDF, пише DW.

Анналена Бербок

Бербок зауважила, що в коаліційній угоді партії закріпили положення про те, що до енергетичних проєктів, до яких належить і “Північний потік – 2“, застосовується європейське енергетичне законодавство.

“І це означає, що в нинішньому вигляді цей газопровід не може бути схвалений, оскільки він не відповідає вимогам європейського енергетичного законодавства, а питання безпеки в будь-якому разі залишаються нерозв’язаними”, – сказала Бербок.

Міністерка додала, що в разі подальшої ескалації конфлікту між Росією та Україною газопровід тим більше не може бути під’єднаний до мережі.

Бербок в інтерв’ю ZDF також зазначила, що визнання суверенітету України залишатиметься основою для всіх переговорів Німеччини з Росією, а “двері для переговорів завжди й у будь-який час відчинені”. Вона нагадала, що Німеччина виступає за активізацію перемовин у Нормандському форматі. 

“Зараз ми перебуваємо на тій стадії, коли ми хочемо зробити все, щоб перемовини могли відбутися знову, тому що перемовини – найкращий та найнадійніший спосіб уникнути подальшої ескалації”, – прокоментувала Бербок.

Після цієї заяви Бербок ціни на газ зросли до 1 400 доларів за кубометр, як свідчать дані лондонської біржі ICE.

Нагадаємо, Німеччина після окупації Кримського півострова почала розвивати проєкт “Північний потік – 2”На переконання голови Кримської правозахисної групи Ольги Скрипник, це не може бути відповіддю на російську агресію в Україні. Вона нагадала, що  після Другої світової війни світ будувався так, що саме права людини стали фундаментом розбудови системи безпеки, а не економіка. Нормальна економіка неможлива, коли порушуються права людини. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter