Ведучих каналу “Ісландія” розкритикували за їхню пораду інтерв’юерці Аліні Доротюк “пошукати страшних подружок на теплотрасі”

Дата: 30 Січня 2024
A+ A- Підписатися

Ведучі каналу “Ісландія” Сергій Іванов та Володимир Петров намагалися принизити інтервʼюерку та блогерку Аліну Доротюк, критикуючи зовнішність дівчини й поширюючи мізогінні твердження щодо її гостей. 

Уривок відео Доротюк опублікувала на своїй сторінці в інстаграмі. 

Скриншот з відео, на якому Сергій Іванов та Володимир Петров обговорюють Аліну Доротюк

Так, Іванов та Петров коментували інтерв’ю Доротюк із блогеркою “Люда з Голлівуда”. Зокрема, чоловіки обговорювали зовнішність інтерв’юерки та її гостей, тож між ними відбувся такий діалог:

– Я так розумію, що оця ведуча (весь час забуваю, як її звати) – вона от тупо спеціалізується по тупих візаві.

– А це ж старий прикол “знайди подружку страшніше, ніж ти”. Це ж стара жіноча хитрість.

– Ну, давай відверто, у цьому випадку це важко буде зробити. Але те, що вона старається, треба визнати й заохотити її. Давай, намагайся. Можна спробувати на теплотрасах пошукати. Там хтось гідний може знайтися.

Наразі цього діалогу між чоловіками в оригінальному відео немає.

Аліна Доротюк наголосила, що такі коментарі в публічній сфері ще більше легалізують шеймінг жінок за зовнішність.

“Коли я побачила, як два здоровенні дядьки сидять у кадрі й обговорюють мою зовнішність, ще й серйозно радять пошукати “страшнішу” за себе серед, як я зрозуміла, повій з теплотрас (хоча я б їхню вроду не знецінювала, як і професію), я раптом задумалася. Ми так кенсилили Володимира Остапчука за його, у порівнянні з цими висловлюваннями, “безневинне” 10 з 10. А якимсь Петрову й Іванову, які мають аудиторію аж у понад 500 тисяч підписників на їхньому ютуб-каналі, готові спустити їхні абсолютно мізогіністські висловлювання з рук?” – зазначила інтерв’юерка.

Крім того, Іванов з Петровим обговорили й реперку Alyona Alyona.

“Я правильно розумію, що оця хабалка, яку ви всі вважали реперкою, оця проста під’їзна хабалка в метро, розповідає, що не хоче нічого змінювати… Ви всі помилилися, вона просто хабалка, вона жодного стосунку до суспільства не має… Тьотя, яка вдає, що вона чорношкірий репер, яка читає реп на гостросоціальні теми, бл*дь, зараз каже, що вона в рот *бала гостросоціальні теми. Прийшов час визначитися: ти тупа хабалка чи ти репер”, – звернувся до артистки Петров.

У відповідь на це співачка опублікувала в інстаграмі пост, де обурилася тим, що замість того, щоб приносити реальну допомогу Україні тут і тепер, обговорювати нагальні питання, спрямовувати людей на єднання, правильні думки, Іванов та Петров обговорюють жінок, викривляючи водночас факти та інформацію.

“Я не зреагувала перший раз, але сьогодні ситуація повторилася, бо вони знову згадали журналістку і блогерку, які порушували тему важливості репостів зборів. Ще й почали вживати якісь свої недоречні жарти. Два дорослі чоловіки. Мені соромно не те що це бачити й чути, а й соромно, що це є в інфопросторі. Я б хотіла, щоб усі люди зараз спрямовували свою діяльність не на пліткування, мізогінію у 21-му столітті, а на реальну допомогу державі, суспільству і ЗСУ”, – зазначила Alyona Alyona.

На ці мізогінні висловлювання відреагували й інші артисти, які висловили Аліні та Альоні підтримку. 

Натомість Петров продовжив “жартувати” в сторис у своєму інстаграмі: “Друзі, там якась абсолютно жахлива ситуація, абсолютно жахлива ситуація з блогеркою, яку ми тиждень тому із Сергієм Івановим у “Чорному розриві” начебто якось там образили, мізогінили й сексистили. Це жахливо, це реально жахливо… Але це не настільки, на*уй, жахливо, як, бл*дь, те, що ми робили з нею сьогодні в “Чорному розриві”, не настільки. Бо сьогодні на “Патреоні” вийшла взагалі жесть-жесть”.

Правозахисниця, феміністка та проєктна менеджерка Центру прав людини ZMINA Ірина Юзик, коментуючи це, зазначає, що мізогінія так глибоко вкорінена в українському суспільстві, що її не зупиняє ні війна, ні твердий визначений рух до ЄС.

“Досі не перевелася категорія чоловіків, які оцінюють жінок з погляду своїх сексуальних уподобань. І транслюють це все на публіку, звісно. І щоразу, коли починається черговий скандал з такого приводу, автори щиро не розуміють: та що такого? Як бачимо, під каток цієї мізогінії потрапляють навіть жінки цілком конвенційної зовнішності, такі як Аліна Доротюк – худа, з довгим волоссям, з макіяжем, у класичному одязі. Бо комусь вона таки не сподобалася. Оцінювати людей за зовнішністю – це не ок. Жінка – не прикраса для чоловіка, колективу, суспільства. Це нарешті повинні затямити всі, а публічні люди записати собі на листочку і повісити в студії”, – зазначила вона. 

Насамкінець Ірина зазначила, що її тішить притомна реакція активних громадян і якісних медіа на такі випади, коли черговим хейтерам укотре вказують на те, що ображати чи знецінювати людей через їхню зовнішність – погано. 

“Гадаю, ми помалу це переборемо, бо автори розумітимуть, що їх чекатиме обструкція за такі висловлювання”, – підсумувала правозахисниця. 

Нагадаємо, що ZMINA також писала про випадки мови ворожнечі в серіалі “Встигнути до 30”, просування чоловіками заборони абортів у шоу “Трендсеттер” та мізогінні висловлювання в шоу “Мекнув – питайте”

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter