Від Стерненка вимагають мільйонної компенсації за вбивство нападника

Дата: 09 Жовтня 2020
A+ A- Підписатися

Мешканки Чорноморська Олеся й Ольга Кузнецові заявили цивільні позови на загальну суму 4,5 млн гривень до одеського активіста Сергія Стерненка, якого обвинувачують у навмисному вбивстві їхнього колишнього чоловіка Івана Кузнецова.

Про це повідомляють “Ґрати”. 

Іван Кузнецов разом з дружиною Олесею

Удова вбитого Олеся Кузнецова заявила про цивільний позов у 2,4 млн грн, з яких 1,4 млн – матеріальна шкода. Перша дружина Івана Кузнецова, Ольга, зажадала від Стерненка 2,1 млн грн. Обидві жінки оцінили моральну шкоду в 1 млн грн. За словами їхнього адвоката Богдана Бівалькевича, суми компенсацій вираховували з огляду на втрати годувальника, а також ті суми, які Кузнецов виплачував їм щомісяця.

Водночас захист Стерненка вже повідомив, що активіст не визнає цивільних позовів.

“Збиток був би, якби він був винен. А так він збиток нікому не заподіював”, – пояснив адвокат Вадим Оксюта.

Ще один адвокат Кузнецових Хачатур Тумасян 9 жовтня клопотав про визнання потерпілими батьків Кузнецова. Він просив про це і раніше, але на підготовчому засіданні відмовився від клопотання, щоб не затягувати розгляду справи. У п’ятницю суддя, що головує, Сергій Кічмаренко нагадав йому про це, також зазначивши, що на поточній стадії вже пізно залучати до процесу нових потерпілих.

Нагадаємо, що в справі про напад на Сергія Стерненка в Одесі 25 травня 2018 року оголосили підозри Олександру Ісайкулу та Івану Кузнецову. Дії підозрюваних кваліфікували як хуліганство, вчинене із застосуванням зброї чи іншого предмета, пристосованого для заподіяння тілесних ушкоджень. Тоді відбулася сутичка, внаслідок якої Іван Кузнецов помер. 

Це був третій напад на Стерненка за 2018 рік: у лютому активіста побили й завдали йому різаних ран, у травні влучили гумовою кулею в шию.

На початку квітня цього року генеральний прокурор Ірина Венедіктова зазначила в інтерв’ю “Українській правді”, що Стерненку обов’язково вручать підозру – або за 115-ю (“Умисне вбивство”), або за 118-ю статтею (“Умисне вбивство при перевищенні меж необхідної оборони”) ККУ.

Згодом активіста викликали до управління СБУ й оголосили йому про підозру в умисному вбивстві Кузнецова та незаконному носінні холодної зброї. Того ж дня Українська Гельсінська спілка з прав людини заявила, що розглядає цю справу як юридичне переслідування Сергія Стерненка. 

Тимчасова слідча комісія Верховної Ради щодо справи Катерини Гандзюк та тиску на активістів зі свого боку вийшла з відкритою заявою, у якій засудила дії співробітників СБУ, які під час того, як Стерненко перебував у приміщенні управління, де йому оголошували про підозру, оприлюднили презентацію, у якій, на думку депутатів, безапеляційно стверджувалося, що підозрюваний вчинив умисне вбивство. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter