Вчителька на Волині побила учня

Дата: 23 Листопада 2021
A+ A- Підписатися

У селі Цміни Камінь-Каширського району Волинської області вчителька вдарила учня по голові. 

Про інцидент повідомила Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова

Ролик з побиттям дитини напередодні опублікували в телеграм-каналі “Чорний лист”. Виявилося, що інцидент трапився в “Цмінівському ліцеї” Маневицької селищної ради. На відео, знятому через замкову щілину, вчителька фізики спочатку лає учня 9-го класу, а потім хапає його за вухо та б’є по обличчю. Причиною такої поведінки жінки нібито стало те, що діти стукали в кабінет і тікали. 

Журналісти, які після розголосу спілкувалися з директоркою закладу, дізналися, що вчителька вибачилася перед потерпілим, але подібні інциденти з освітянкою вже траплялись. 

“Діти зараз важкі. Ви самі розумієте, що вони створюють певні ситуації. Ми говорили, що вчитель не має права зриватися”, – каже директорка.

Поліції вже відкрила кримінальне провадження щодо інциденту за статтею “Побої та мордування” і ч. 2 ст. 126 ККУ.. Правоохоронці зазначили в коментарі місцевому виданню “Конкурент”, що батько та бабуся побитого старшокласника відмовилися від написання будь-яких заяв, попросили не проводити подальшу перевірку і сказали, що претензій не мають.

“Однак, зваживши всі обставини, поліцейські 23 листопада вранці зареєстрували за цим фактом в ЄРДР за ч. 2 ст. 126 ККУ. Це умисне завдання удару з метою залякування. Наразі продовжує тривати слідство”, – розповіла речниця ГУНП у Волинській області Ольга Бузулук.

Санкція інкримінованої статті передбачає покарання у вигляді обмеження волі на строк до п’яти років або позбавлення волі на той самий строк.

Омбудсман наголосила, що поведінка вчительки суперечить вимогам законодавства, зокрема статті 54 Закону “Про освіту”. Ця стаття передбачає, що педагогічні працівники серед іншого повинні поважати гідність, права, свободи і законні інтереси всіх учасників освітнього процесу, а також захищати їх від будь-яких форм фізичного та психологічного насильства, приниження честі та гідності, дискримінації за будь-якою ознакою.

Нагадаємо, що більшість українських школярів, як свідчать дослідження, вважають взаємоповагу та відсутність цькувань запорукою якісної освіти. Однак не всі освітяни, вочевидь, поділяють цю думку. Так, нещодавно в Кривому Розі школярку госпіталізували з підвищеним тиском після розмови з директоркою, яку мама постраждалої дівчинки звинуватила в булінгу. Раніше освітянку вже ловили на агресивній поведінці з журналістами. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter