ВАКС засекретив половину вироків за жовтень

Дата: 04 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

Вищий антикорупційний суд протягом жовтня 2023 засекретив 3 із 6 своїх вироків, що стосуються топкорупції. 

Увагу на це звернуло видання “Українська правда”. 

Будівля ВАКС. Фото: ВАКС

Йдеться про справи адвоката Олега Горецького, який був спільником ексголови Верховного суду Всеволода Князєва, колишнього депутата та ексголови Рахункової палати Валерія Пацкана та заступника міністра енергетики та вугільної промисловості часів Януковича Ігоря Кирюшина

Усі три вироки засекретили нібито на підставі пункту 4 частини 1 статті 7 Закону України “Про доступ до судових рішень”, який передбачає вилучення лише тієї інформації, для захисту якої справу слухали в закритому режимі. 

Втім, як зауважують журналісти, інформацію про оголошення вироку Кирюшину взагалі не оприлюднював ані суд, ані Антикорупційна прокуратура.

“Не була опублікована навіть резолютивна частина вироку експосадовцю, в якій має йтись, за якими статтями засудили Кирюшина і яке покарання йому призначили”, – додають журналісти. 

Щодо Пацкана, якому закидали отримання незаконної компенсації за житло, то ВАКС міг змінити обвинувачення на більш м’яке, як про це раніше казали в “Центрі протидії корупції”.

“Це призвело до звільнення фігуранта від відповідальності за строками давності. Дізнатись мотивацію такого рішення можна було саме з рішення, яке ВАКС не оприлюднив. Розклад судових засідань свідчить, що на вирок Пацкану подана апеляційна скарга”, – кажуть журналісти. 

Щоб дізнатись підстави для засекречення вироків, а також деталі призначених покарань, видання звернулось за коментарем до ВАКС. 

Нагадаємо, що влітку поточного року ВАКС засекретив угоду з ексміністром екології Миколою Злочевським

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter