Вакарчук та активісти пояснили, чому важливо провести “Ніч на Банковій”

Дата: 27 Вересня 2019
A+ A- Підписатися

Лідер партії “Голос”, народний депутат Святослав Вакарчук звернувся із закликом прийти на акцію “Ніч на Банковій”, яку 27 вересня о 7-й вечора ініціювали громадські активісти та правозахисники.

Деякий час тому наша фракція "Голос" ініціювала створення в парламенті Тимчасової слідчої комісії щодо нападів на…

Gepostet von Святослав Вакарчук am Freitag, 27. September 2019

“Деякий час тому наша фракція “Голос” ініціювала створення в парламенті Тимчасової слідчої комісії щодо нападів на активістів (55 замахів, п’ять з яких, на жаль, завершилися летально) та відповіді на питання, хто замовив Катю Гандзюк. Адже це питання, які залишаються в суспільстві відкритими. І почути нарешті відповідь на них потрібно нам усім”, – написав Вакарчук на своїй фейсбук-сторінці, додавши анонc акції “Ніч на Банковій” .

Низка громадських активістів напередодні акції також пояснили у своїх емоційних дописах, чому провести “Ніч на Банковій” важливо.

“Мені важко зрозуміти, що з вами не так. Чому ви за.рали всю фб-стрічку шведською школяркою – екоактивісткою, але при тому вам відверто байдуже на Катю Гандзюк, яка намагалася захистити ліс на рідній Херсонщині і за це місцеві феодали вилили на неї літр кислоти, і Катя загинула, вам байдуже на Миколу Бичка з Есхара (Харківська обл.), який намагався врятувати місцеву річку від забрудення, аж “раптом” його знайшли повішеним?!” – висловився голова правління ГО “Правозахисна ініціатива” Богдан Чумак.

Він додав, що на акція біля Офісу президента хоче бачити “справжніх, сильних духом людей, яким не чхати на власну країну, на її майбутнє і на життя своїх співвітчизників”.

“Прийду (на банкову. – Ред), бо нічого не змінилося в питанні справедливості і покарання для негідників, які били і вбивали моїх друзів і знайомих. І це мене дуже турбує. Турбує Зеленський, який в небагаточисельних передвиборчих комунікаціях дорікав попередній владі нерозслідуванням нападу на Катю, тепер сам не може похвалитися жодним прогресом у цій конкретній та десятках інших справ. Маючи “100% свого” генпрокурора, телефон Баканова і “нового” Авакова”, – написав зі свого боку відомий волонтер і активіст Роман Синіцин, основний фейсбук-акаунт якого заблокували напередодні “Ночі на Банковій”.

Раніше сторінку Синіцина блокували перед акцією біля Офісу президента з вимогою не призначати повторно Арсена Авакова міністром внутрішніх справ, під керівництвом якого, на переконання активістів, поліція саботувала або “зливала” розслідування справ щодо нападів на активістів.

“Треба бути абсолютним ідіотом, щоб думати, що ми змиримось із ситуацією, яка склалась. Перш за все це стосується Володимира Зеленського. Якщо немає бажання повторити долю свого попередника, розберіться з досить простою задачкою: 55 напади на активістів по всій Україні за рік + саботаж слідства справ з боку місцевих слідчих органів + 0 проблем для їхніх організаторів та замовників = норм / не норм. Чи варто про це говорити? Чи варто сприяти вирішенню цієї проблеми? Чи варто вписуватися за корумпованого токсичного “чорта” Арсена Авакова, який цю проблему забезпечує?” –  закликав прийти на акцію одесит Віталій Устименко, на якого з ножем напали в червні 2018 року.

Як уточнив Устименко, через нерозслідуваний до кінця напад і незнайдених замовників він уже понад рік вимушений ходити з охороною.

Нагадаємо, 27 вересня біля Офісу президента активісти проведуть акцію “Ніч на Банковій”, щоб звернути увагу на проблему розслідувань та безкарності злочинів щодо нападів активістів. Ця акція відбудеться рівно через рік після того, як активісти приходили з такими ж вимогами на Банкову.

Як відомо, протягом 2018 року правозахисники зафіксували понад півсотню атак на громадських активістів. Також, за даними моніторингу “Центру громадянських свобод”, у першій половині 2019 року сталося 23 політично вмотивовані атаки на активістів. Водночас лише щодо половини з них правоохоронні органи відкривають кримінальні провадження, а розслідування справ здебільшого проводяться неефективно.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter