В Україні вшановують загиблих під час Голодомору

Дата: 28 Листопада 2015
A+ A- Підписатися

У Києві через методи роботи державної охорони багато людей не змогли потрапити до Меморіалу. 

У різних містах країни, зокрема і в Києві, сьогодні відбулися заходи з вшанування загиблих під час Голодомору, організованого радянською владою у 1932-33 роках. За останніми даними, тоді загинули близько 4 мільйонів людей. 

О 16:00 разом із загальнонаціональною хвилиною мовчання почалася традиційна громадська акція “Запали свічку пам’яті”. Всі, хто прагне вшанувати загиблих, можуть запалити свічку просто в себе вдома на вікні. У Києві люди приносили свічки та квіти до Меморіалу пам’яті жертв голодоморів в Україні, а також ставили свічки на Майдані Незалежності поблизу стели.  

Запали свічку пам’яті: Україна вшановує пам’ять жертв Голодомору. goo.gl/pel168У пікові місяці Голодомору щохвилини в …

Posted by hromadske.tv on 28 листопад 2015 р.

“Сьогодні ми традиційно запалюємо свічки в пам’ять жертв Голодомору… Голодомор – це ніщо інше, як прояв багатовікової гібридної війни, яку Росія веде проти України”, – сказав президент України Петро Порошенко, виступаючи в Києві на урочистостях з нагоди Дня пам’яті жертв голодоморів.

Як повідомляє “Радіо Свобода“, також президент зазначив, що Росія не визнала Голодомор геноцидом українського народу і “досі чинить відповідний тиск на іноземні держави“. 

Сьогодні ми традиційно запалюємо свічки в пам’ять жертв Голодомору.Молимось за багатомільйонний небесний легіон україн…

Posted by Петро Порошенко on 28 листопад 2015 р.

Лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв на своїй сторінці у Facebook назвав Голодомор одним з найбільших злочинів радянського комуністичного режиму.

“За роки радянської влади було кілька організованих державою голодоморів – в 1921-1923 роках, 1932-33 і в 1946-47 роках. І у всіх випадках ці голодомори мали політичну спрямованість, тобто були спрямовані на зміцнення влади комуністичної партії за рахунок болісної смерті мільйонів людей“, – написав Джемілєв.

Володимир В’ятрович, директор Українського інституту національної пам’яті, обурився тим, що багато людей до Меморіалу не пустила охорона. Доступ обмежили через візит президента України, і люди не змогли вшанувати належним чином пам’ять загиблих у ті роки.

“Уходітє, вас нєт в спісках” — люди почули цю фразу не при вході в елітний клуб, а дорогою до Національного Меморіалу Голодомору. Завдяки старанням “доблесної” державної охорони багато людей не зуміли нині вшанувати мільйони своїх земляків, замордованих в 1932-1933 роках. Це неприпустимо!“, – написав В’ятрович.

Він зазначив, що з розумінням ставиться до заходів безпеки, але офіційно звертатиметься до Управління державної охорони, МВС та Адміністрації президента з вимогою пояснити, чому так сталося, і покарати винних.

Нагадаємо, під час подій 1932-33 років радянська влада, щоб виконати надмірні плани щодо хлібозаготівель, почала відбирати в людей зерно силоміць, прирікаючи їх на голодну смерть. При цьому траплялися випадки збройного опору селян, але вони не були масовими. Було зафіксовано випадки канібалізму. Навіть через роки свідки, що пережили трагедію, не завжди зважуються згадувати про неї.

Як свідчать результати дослідження, проведеного Інститутом демографії та соціальних досліджень імені М. В. Птухи НАН України спільно з американськими дослідниками, найбільше постраждали від цієї трагедії мешканці Київщини та Харківщини. 

Україна та ще 24 країни офіційно визнали Голодомор геноцидом українського народу.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter