В Україні поменшало охочих протестувати – опитування

Дата: 13 Лютого 2018
A+ A- Підписатися

Частка дорослих українців, готових брати участь в акціях протесту, впала з 49 відсотків у грудні 2016 року до 40 відсотків у грудні 2017-го.

Такі результати опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології в грудні 2017 року.

Згідно з дослідженням, порівняно із попередніми роками рівень готовності до участі в акціях соціального протесту спочатку зріс із 43 відсотків у грудні 2014 року до 49 відсотків у грудні 2016 року, а потім знизився до 40 відсотків у грудні 2017 року. Водночас зросла частка тих, хто стверджує, що не готові брати участь у будь-яких акціях протесту: з 46 відсотків у 2016 році до 53 відсотків у 2017 році.

Рівень готовності до участі в акціях протесту в цілому відносно нижчий у Західній Україні – 35 відсотків. В Центральному та Південному регіонах 50 відсотків респондентів сказали, що не готові до участі в акціях протесту, в Східному регіоні ця частка складає 57 відсотків, а в Західному – 59.

У дослідженні зазначається, що до участі в акціях протесту більше готові чоловіки ніж жінки (43 відсотки  проти 38). Також спостерігається закономірність : чим вищий рівень освіти, тим вищий рівень готовності до участі в акціях протесту. Крім того, опитування показало, що представники середнього віку виявили значно вищу готовність брати участь у зборі підписів та страйках порівняно з представниками старшого віку.

Найбільша кількість людей, як і раніше, готова вдатися до таких форм соціального протесту, як участь у виборчій кампанії (29 відсотків), збір підписів під колективними зверненнями (16,5 відсотка), санкціоновані мітинги і демонстрації (9 відсотків). Від 2 до 3 відсотків респондентів відзначали, що готові взяти участь у страйку, бойкот, пікетування державних установ, несанкціонованих мітингах і демонстраціях. Про готовність брати участь в захопленні будівель і голодування заявили по 0,7 відсотка респондентів. Ідею створення збройних формувань підтримали 0,6 відсотка опитаних.

Дослідження проводилося методом особистого інтерв’ю . Було опитано 2039 респондентів віком від 18 років, що мешкають у 110 населених пунктах усіх областей України, крім окупованого Криму.

У Луганській та Донецькій областях опитування проводилися тільки на територіях, що контролюються Україною. Статистична похибка вибірки не перевищує 3,3 відсотка.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter