В Україні дозволять усиновлення трансгендерним та ВІЛ-позитивним людям?

Дата: 14 Лютого 2017
A+ A- Підписатися

Міністерство охорони здоров’я України підготувало проект наказу, де з переліку захворювань, через які забороняється усиновлення та удочеріння, прибираються трансгендерні діагнози, а також низка діагнозів, пов’язаних з наявністю ВІЛ та інвалідністю.

Про це повідомляється на сайті громадської організації “Інсайт”.

В організації нагадують, що наказом МОЗ №479 у 2008 році було встановлено перелік захворювань, за наявності яких забороняється адопція, що включав групу діагнозів F64 “Розлад гендерної ідентичності” за Міжнародною класифікацією хвороб. Таким чином, трансгендерні люди, які отримували офіційний діагноз, необхідний для визнання їх ґендеру, втрачали можливість удочерити чи усиновити дитину.

Але 13 лютого МОЗ оприлюднило для громадського обговорення проект наказу, яким змінюється вищезгаданий перелік. З нього буде прибрано групу трансгендерних діагнозів, а також низку діагнозів, пов’язаних з наявністю ВІЛ та інвалідністю. У пояснювальній записці до проекту зазначено, що перелік, який діє досі, є дискримінаційним і не відповідає як міжнародним договорам, так і законодавству України.

Таким чином нормативна база МОЗ приводиться у відповідність до його ж Уніфікованого клінічного протоколу щодо гендерної дисфорії, у якому безпосередньо зазначено: “Пацієнтам із гендерною дисфорією не повинні відмовляти в можливостях репродукції. А якщо репродукція вже неможлива внаслідок медичного втручання – то й в усиновленні дитини”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter