В Україні арештували узбецького журналіста, який попросив притулку

Дата: 28 Вересня 2017
A+ A- Підписатися

Солом’янський районний суд Києва 25 вересня заарештував на 40 діб журналіста з Узбекистану Нарзулло Охунжонова, який шукає попросив притулку в Україні через загрозу політичних переслідувань на батьківщині.

Про це повідомляє міжнародна організація Комітет захисту журналістів (CPJ) та голова Інституту масової інформації Оксана Романюк.

Відомо, що журналіст перебуває в Україні з дружиною та п’ятьма дітьми.

За словами Романюк, українська влада затримала Охунжонова за міжнародним ордером на арешт 20 вересня, коли він з сім’єю прибув до України з Туреччини, шукаючи політичного притулку.

Вона розповіла, що журналіста затримали, оскільки він був у списку Інтерполу. Узбекистан подав міжнародний ордер на Охунжонова за звинуваченням у шахрайстві. 

До рішення суду  Охунжонов перебував в ізоляторі тимчасового утримання в Києві. Зараз його перевели у СІЗО Києва і Київської області.

Адвокат арештованого Олексій Федоров  стверджує, що Нарзулло  втік з Узбекистану, аби уникнути політичних переслідувань за свої статті.

Захисник вже подав апеляцію на арешт.

“Ми закликаємо український уряд звільнити Нарзулло Охунжонова, дозволити йому залишатись в Україні та відхилити будь-які прохання про його екстрадицію”, – заявила координатор CPJ по Європі та Центральній Азії Ніна Огніанова.

“Охунжонов піддається серйозному ризику бути засудженим за роботу в Узбекистані, де журналістів переслідують за статті з критикою у бік влади”, – додала вона.

За інформацією Комітету із захисту журналістів, Охунжонов у своїх матеріалах критикує “авторитарну владу Узбекистану”, його статті публікуються в різних інтернет-виданнях, включаючи BBC.

Перед тим, як втекти до Туреччини в 2013 році, Охунжонов очолював відділ політики та освіти на радіостанції державної Узбецької телерадіокампанії. Через погіршення ситуації в сфері свободи преси під час невдалої спроби перевороту у 2016 році Охунджонов вирішив покинути Туреччину, повідомляє Харківська правозахисна група.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter