Іноземні агенти, корупція, переслідування в Криму: нова доповідь Human Rights Watch

Дата: 18 Січня 2018
A+ A- Підписатися

У Криму російська влада переслідує проукраїнських активістів та кримськотатарську громаду за їхню мирну протидію окупації півострова.

Про це йдеться у звіті міжнародної правозахисної організації Human Rights Watch “Ситуація в світі 2018: боротьба за права стає успішною”.

“Криза з правами людини в Криму, що почалася з часу російської окупації півострова в 2014 році, зберігалася. Російська влада старанно придушила громадську критику дій Росії та здійснювала кримінальне переслідування людей за критику окупації. Більшість незалежних ЗМІ та правозахисники мали втекти. Небагато з тих, хто залишається на півострові, відчували посилення тиску з боку влади”, – вказують у Human Rights Watch.

Правозахисники нагадують про окремі випадки порушень. Серед них – переслідування учасників одиночних пікетів проти репресій, а також лідерів кримських татар Ахтема Чийгоза та Ільмі Умерова, яких згодом передали Туреччині, затримання адвокатів Миколи Полозова та Еміля Курбедінова, які захищають інтереси переслідуваних активістів, засудження журналіста Миколи Семени за статті, що критикують російську окупацію.

“Кількість учнів у Криму в класах з українською мовою навчання впала з 13 тисяч 599 в 2013 році до 371 в 2016 році, повідомляє неурядова організація “Кримська правозахисна група”. Місцеві правоохоронні органи залякують проукраїнських активістів, скасовуючи мирні культурні та політичні акції. Один з небагатьох активістів, які залишалися, Леонід Кузьмін, виїхав з Криму в серпні”, – зазначено у звіті.

У дослідженні експерти HRW оцінили ситуацію з дотримання прав людини в 90 країнах світу. Аналізу ситуації в Росії та країнах колишнього СРСР в доповіді відведено понад 70 сторінок.

Серед найбільш поширених порушень прав громадян у Росії експерти HRW згадують право на проведення мітингів і зібрань. Тільки в першому півріччі 2017 року в Росії затримали та арештували в два з половиною рази більше людей, ніж за весь 2016 рік.

У минулому році, як зазначають експерти HRW, Кремль продовжив боротьбу з “небажаними” іноземними організаціями, що працюють в країні. Всього у 2017 році були закриті чотири з них, а загальне число виселених з країни організацій досягло 11.

Ще одним “інструментом” для придушення інакомислення став закон, що дозволяє визнавати неурядові організації, які отримують фінансування з-за кордону, “іноземними агентами”. У 2017 році число офіційно зареєстрованих в цьому статусі організацій в Росії знизилося з 150 до 88. Одні змушені були припинити свою роботу, інші відмовилися від отримання іноземних внесків.

У доповіді згадана й широкомасштабна “кампанія” з виявлення гомосексуалів, яку організувала владаЧечні, і яка включає в себе таємні тортури та страти. При цьому російська влада, яка спочатку заперечувала існування подібної проблеми, спробувала організувати перевірку заяв численних потерпілих.

Автори доповіді нагадують, що в 2017 році численні міжнародні організації, включаючи ООН і різні структури Євросоюзу, виступали з жорсткою критикою дій Росії в Сирії і на сході України. У США і країнах ЄС неодноразово заявляли і про факти російського втручання у передвиборчі кампанії, підтримку Кремлем праворадикальних і популістських партій.

Експерти HRW підкреслюють, що тривожить і ситуація з дотриманням прав людини і в інших державах на пострадянському просторі. Грубі порушення базових прав і свобод зафіксовані в Туркменістані, Узбекистані й Таджикистані. Спостерігачі відзначили високий рівень корупції та політичної цензури в Азербайджані, Україні та Казахстані.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter