В ЮНЕСКО занепокоєні “реставрацією” Ханського палацу в Бахчисараї

Дата: 27 Березня 2018
A+ A- Підписатися

Окупаційна влада Криму допускає грубі порушення у сфері захисту культурної спадщини півострову, зокрема, проводячи так звані “реставраційні роботи” на території Ханського палацу в Бахчисараї.

Про це йдеться у доповіді ЮНЕСКО “Моніторинг ситуації в Автономній Республіці Крим (Україна)”, повідомляє Міністерство закордонних справ України.

Ханський палац у Бахчисараї. Фото: Аліна Смутко, Крим.Реалії

Реставрацію Ханського палацу, що входить до Попереднього списку культурної спадщини ЮНЕСКО, в організації вважають загрозливою для історичної та культурної автентичності об’єкта.

В доповіді також повідомляється, що Секретаріат ЮНЕСКО погодив з Україною основні параметри моніторингового механізму, на основі якого організація здійснюватиме прямий моніторинг ситуації в окупованому Криму у сферах своєї компетенції.

Доповідь Генерального директора організації буде розглянута на 204-й сесії Виконавчої ради ЮНЕСКО, що проходитиме з 4 по 17 квітня 2018 року у Парижі.

Нагадаємо, на початку січня Харківська правозахисна група звернула увагу на реконструкцію Ханського палацу у Бахчисараї. Активісти дізналися, що дерев’яні укріплення палацу бетонують, а оригінальні втрачені плитки планують замінити іспанськими плитками “у старому стилі”. Більше того, в будівельної компанії “Кірамет” та московської архітектурної фірми “Атта” немає досвіду виконання реставраційних робіт.

Місяць тому колишня керівниця Бахчисарайського історико-культурного заповідника Ельміра Аблялімова направила позов до суду з вимогою зупинити “варварську реконструкцію” Ханського палацу. Проте Залізничний райсуд Сімферополя відмовив їй, мотивуючи своє рішення тим, що дії будівельної компанії “Кірамет” жодним чином не зачіпають її права, свободи та інтереси.

Ханський палац потрапив до попереднього списку світової спадщини ЮНЕСКО ще 2003 року, але необхідна робота для встановлення його міжнародного статусу досі не завершена. За словами колишнього голови Кримського комітету з міжетнічних відносин та депортованих народів Едема Дудакова, реставраційні роботи ставлять набуття цього статусу під загрозу.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter