В Ірані арештований український моряк втретє оголосив голодування

Дата: 02 Липня 2018
A+ A- Підписатися

Український моряк Андрій Новічков, якого правоохоронці Ірану підозрюють у вбивстві матроса судна Arezoo, втретє оголосив голодування.

Про це в коментарі Громадському радіо розповів керівник проектів одеської доброчинної організації “Фонд допомоги морякам “Ассоль” Андрій Шевченко.

Він пояснив, що раніше Новічков двічі оголошував голодування, поки вперше перебував у СІЗО. Потім його випустили на поруки українського консула в Ірані. Далі відбулася ротація консулів й іранський суд постановив знову взяти під варту українця.

“Новий український консул разом із адвокатом намагалися цьому перешкодити і вимагали законного розгляду справи, подали апеляцію, але суд тоді вирішив відправити Андрія знову в СІЗО”, – розповів Шевченко. Після такого рішення суду Андрій Новічков оголосив голодування.

За словами адвоката, Новічков голодує з вимогою “незалежного розслідування і незалежного суду”. Зараз, за словами Шевченка, Іран порушує права українського моряка та не має жодних доказів його вини.

“Іран порушує право людини на справедливе судочинство і право на найшвидший розгляд справи. Півтора року минуло, і не було ні нормального судового засідання, ні судового розгляду. Його весь час вмовляли взяти на себе те, що він не робив”, – розповідає Андрій Шевченко.

За словами адвоката, іранська сторона неодноразово натякала на те, щоб обміняти Новічкова на свого громадянина, який був засуджений за шпіонаж у Харкові. “По суті справи, вся ця затримка йде з іранської сторони, тому що у них є таке бажання – обміняти на свого громадянина. Все до цього йде”, – каже Шевченко.

Наразі невідомо, чи домовилась українська сторона про обмін громадянами.

Одеський моряк Андрій Новічков виїхав з України в листопаді 2016 року. Він підписав контракт на роботу старшим помічником капітана іранського судна Arezoo. На судно Новічков сів неподалік Шанхаю. На 18-й день плавання в Південно-Китайському морі у Новічкова стався конфлікт з одним з матросів. За словами українця, той йому грубив, намагався вдарити, а після – вистрибнув за борт.

Тоді судно зупинили, почали пошуки, однак матроса так і не знайшли. Після інциденту екіпаж судна розпустили. Однак у лютому 2017 Новічкова силою вивели на берег та доставили до поліції, де від нього вимагали зізнання у вбивстві матроса. З того часу Новічков перебуває за ґратами.

Восени 2017-го моряк оголосив голодування, а на 11-й день його звільнили з-під варти під особисте зобов’язання консула, заборонивши залишати Іран до кінця розслідування. За словами Новічкова, він після звільнення проживав в офісі іранської туристичної компанії, куди його влаштували знайомі консула.

За тривалий час розслідування справи моряка її перекваліфікували із “убивства з необережності” на “навмисне вбивство”. Українцю загрожує страта через повішення. Утім, у слідства немає доказів. Судовий розгляд справи Новічкова досі не розпочався.

Раніше шість українських моряків із судна RS 300-97, яке півтора року утримувала у себе Греція, повернулись до України.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter