В цьому році 17 людей постраждали від расистських нападів

Дата: 09 Листопада 2015
A+ A- Підписатися

В Україні випадки етнічно та расово мотивованого насильства розслідуються неефективно, а майже половина потерпілих не звертається до правоохоронних органів.

Як повідомила експертка із питань протидії расизму та ксенофобії Міжнародної організації з міграції в Україні Яна Салахова, за перші десять місяців 2015 року мережа “Ініціатива розмаїття” зафіксувала 10 випадків насильницьких дій з підозрою расової мотивації, в результаті яких постраждали 17 осіб.

Серед них – 13 іноземців з таких країн, як Нігерія, Йорданія, Афганістан, Сирія, Гана, Демократична Республіка Конго (це 76% від усіх потерпілих), а також громадяни України таджицького та єврейського етнічного походження, мусульманського віросповідання та зі змішаним походженням.

Випадки насильства були зафіксовані у Дніпропетровську (2), Києві (4), Одесі (1), Харкові (4).

9 потерпілих звернулися до міліції, одна справа була закрита. 7 потерпілих  відмовилися звертатися до правоохоронних органів. Інформація щодо звернення по одному випадку відсутня.

“Головною особливістю злочинів на ґрунті нетерпимості є те, нападник висловлює свою нетерпимість не тільки і не стільки до конкретної жертви, але до всієї громади через її характеристики, – сказала Яна Салахова, – Саме тому злочини на ґрунті нетерпимості є особливо суспільно небезпечними та потребують моніторингу й ретельного розслідування для раннього попередження початку соціального або етнічного конфлікту”.

Адвокатка Юлія Науменко, яка представляє постраждалих від злочинів на ґрунті ненависті, говорить, що моніторинг громадських організацій не відображає повної картини щодо вчинення таких злочинів.

Це відбувається через проблеми кваліфікації злочинів на ґрунті расової нетерпимості, низьку якість слідства та невміння міліції працювати з такими справами, а також через те, що постраждалі часто відмовляються від доведення справи до кінця або не звертаються зовсім.

Це підтвердили нещодавні випадки побиття неповнолітнього хлопця на станції метро “Позняки” і побиття темношкірих вболівальників у НСК “Олімпійський”.

За словами представниці громадської організації африканської спільноти “Справедливість та захист” Маріани Нан Нкіавете, расистські напади в Україні досі залишаються безкарними, а африканська спільнота потерпає від погроз і залякувань з боку міліції.

Що стосується антисемітизму та антисемітського вандалізму в Україні, то ситуація відносно стабільна, кількість випадків є значно меншою порівняно з попередніми роками, говорить Тетяна Безрук, співкоординаторка Групи моніторингу прав національних меншин в Україні. У 2015 році було зафіксовано лише один випадок фізичного насильства з використанням антисемітської риторики – 22 березня у Харкові. 13 випадків анисемітського вандалізму Група моніторингу зафіксувала у Києві, Одесі, Івано-Франківську, Миколаєві, Полтавській, Запорізькій та Дніпропетровській областях.

У Києві від січня до вересня 2015 року було скоєно 6 актів вандалізму у відношенні меморіалу “Менора” в Бабиному Яру, присвяченому пам’яті євреїв, вбитих під час Голокосту.  

Останній випадок, зафіксований 13 вересня, викликав велику хвилю занепокоєння з боку єврейської громади. Відносно цього випадку було відкрито кримінальне провадження за ознаками правопорушення ч. 1 ст. 296 Кримінального Кодексу України”, – зауважила Тетяна Безрук.

Водночас керівники самопроголошених “ДНР” та “ЛНР” часто користуються антисемітською риторикою, коментуючи діяльність перших осіб української влади.

Проект “Без кордонів” Центру “Соціальна дія” розробив інструкцію для постраждалих від злочинів на ґрунті ненависті. Вони можуть звертатися для отримання консультації та адвокатської підтримки за номером гарячої лінії 093 035 15 15 чи за допомогою онлайн-форми.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter