В анексованому Криму адвокату Дегерменджі не дають ознайомитись зі справою

Дата: 13 Січня 2017
A+ A- Підписатися

13 січня у “Центральному районному суді Сімферополя” під час судового процесу над учасниками справи “26 лютого” “судді” Сергію Деменку було заявлено відвід. Це зробив адвокат Олександр Солодков, який представляє захист Мустафи Дегерменджі.

Як повідомляє кореспондент Центру інформації з прав людини в Криму, заяві про відвід передувало клопотання Солодкова про відкладення судового засідання у зв’язку з неможливістю здійснювати кваліфікований правовий захист.

Адвокат пояснив, що він подав три заяви про отримання протоколів судових засідань і два клопотання про ознайомлення з матеріалами справи, однак на сьогодні з необхідними документами його так і не ознайомили.

“Суддя” Деменок у свою чергу заявив, що протокол судового процесу частинами виготовляти не будуть і видадуть його для ознайомлення тільки після завершення процесу, проте адвокат має можливість вести аудіозапис, і таким чином ніякі його права не порушені.

Що стосується необхідності ознайомитися з матеріалами справи, то на думку “судді”, Солодков сам не робив ніяких кроків для цього.

“Принаймні ніяких доказів, що вам хтось перешкоджав ознайомитися, у матеріалах справи немає”, – заявив Сергій Деменок. У зв’язку з цим клопотання про відкладення засідання було відхилено.

Кореспондент у Криму зазначає, що це вже не перше відведення, заявлене Солодковим на адресу “судді” Деменка. Раніше недовіра до “судді” була викликана тим, що він здійснював правосуддя за російським законодавством з використанням печатки українського суду і за правовою суттю, ім’ям України.

Нагадаємо, у Криму триває судовий процес над учасниками мітингу за єдність України, який відбувся 26 лютого 2014 року поблизу Верховної Ради Криму. Окупаційною владою зіткнення між проукраїнськими громадянами і прихильниками сепаратистів під стінами кримського парламенту були розцінені як масові заворушення.

У межах кримінальної справи двоє кримських татар уже визнані винними, ще шестеро, зокрема заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтем Чийгоз, знаходяться на лаві підсудних. Жоден із учасників проросійського мітингу до відповідальності не притягувався.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter