В ЄСПЛ надіслали скаргу через затягування українськими судами розгляду скарги про обмеження на КПВВ з Кримом

Дата: 21 Січня 2021
A+ A- Підписатися

Правова радниця Громадського центру правосуддя Юлія Лісова надіслала Європейському суду з прав людини (ЄСПЛ) позов проти України через “затягування розгляду справ про оскарження двох урядових рішень”, які стосувалися тимчасового припинення роботи КПВВ  на адміністративному кордоні між Кримом і Херсонщиною через коронавірусну пандемію. Правозахисниця вважає, що затягуванням українські суди фактично відмовляють у доступі до правосуддя. 

Про це повідомляє пресслужба Комітету виборців України

Юлія Лісова

Правозахисниця раніше оскаржила дві постанови українського Кабміну від 14 березня 2020 року і від 8 серпня 2020 року. 

Громадський центр правосуддя розцінює запроваджені тоді обмеження як дискримінаційні. Так, під час карантину не було обмежень стосовно переміщення всередині країни між різними областями та повернення громадян України в Україну з інших держав, зокрема, з Росії.  Утім кримчанам у той період забороняли переміщатися з Криму навіть у найближчі області.

“Запроваджуючи ці обмеження, Кабінет міністрів не навів жодних посилань на будь-які дослідження епідеміологічної ситуації в Криму, що дозволяють обґрунтовано сказати, що Крим необхідно ізолювати”, – мовиться в повідомленні.

У Громадському центрі правосуддя вказують, що надані урядом копії документів, що лягли в основу ухваленого рішення, дозволили зробити висновок, що влада не дотримала законні процедури ухвалення рішення. Узгодження і пояснювальна записка складені “задніми числами” після того, як офіційного запустили в дію розпорядження.

Правозахисники вказують, що на момент подачі скарги в ЄСПЛ ці дві справи українські суди так і не розглянули. 

В обох справах представники Кабміну заявляли клопотання про припинення провадження через те, що заборони вже не діють. Правозахисники наполягають на продовженні розгляду, оскільки, незважаючи на закінчення строку дії оскаржених розпоряджень уряду, вважають вкрай важливим все ж таки отримати оцінку суду в правомірності розпоряджень.

“Це дозволить використовувати висновки суду як орієнтири в подальшому. Також, у разі визнання рішень уряду незаконними, постраждалі від цих рішень зможуть спиратися на такі висновки для стягнення збитків”, – наголошують правозахисники.

Нагадаємо, у березні 2020 року влада закрила КПВВ на адміністративному кордоні між Кримом і Херсонською областю. Українські прикордонники пропускали громадян, які їдуть виключно з гуманітарними цілями. Також обмеження на виїзд і в’їзд до Криму запровадили у серпні 2020 року. 

Наразі українські прикордонники пропускають громадян України до Криму без обмежень. Однак при поверненні з території півострова необхідно здавати ПЛР або експрес-тест на COVID-19, або проходити самоізоляцію.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter